0

Н ационалът Александър Везенков стана първият баскетболист, който вкарва над 20 точки и овладява над 10 борби в първите си два мача на eвропейско първенство за мъже през 21 век. Само трима играчи са правили подобно постижение в три поредни двубоя на Евробаскет от 1995 година насам – руснакът Андрей Кириленко, литовецът Арвидас Сабонис и чехът Ян Весели.

Везенков записа 26 точки и 11 борби срещу Испания, и 28 точки и 15 борби срещу Турция.

Двете загуби, които България записа на старта на първенството на Стария континент в Грузия, допускайки над 100 точки, са точно толкова, колкото е допуснала в последните си 20 срещи на такъв форум. Българският представителен тим има само две победи в последните си 23 двубоя в предварителната фаза на eвропейските първенства.

На Евробаскет 2022 до момента България е и един от двата отбора заедно с Финландия, които са направили повече стрелби от тройката – 71, отколкото за две точки – 70, предаде пратеникът на БТА в Грузия.

След победата си над Белгия преди ден, съставът на Черна гора ще се опита да запише поредни успехи на шампионат на Стария континент едва за втори път в историята си след Евробаскет 2017.

Звездата на черногорците Боян Дублевич отбелязва 20 и повече точки в трети пореден двубой, които играе на европейско първенство.

Днес от 14.30 часа българите излизат срещу Черна гора в третия кръг в група А на шампионата в грузинската столица Тбилиси.

"Боян Дублевич е изключителен състезател с много голям баскетболен капацитет, но Черна гора има много добри играчи и ние трябва да спрем като цяло техния отбор. Да се опитаме да ги лимитираме и да спечелим борбата, коментира предстоящия съперник Везенков. - И аз, и Дий Бост знаехме, че ще играем по много и ще се борим докрай. Доколкото имам сили и краката ме държат, и съм полезен да отбора, аз ще се боря. После ще имаме време, сезонът започва след един месец. Сега се интересувам от отбора и да се представим колкото може по-добре", допълни той.