0

Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ) ще отбележи с неделя с тържествен спектакъл 70 години от основаването на спорта в страната. През този период родните гимнастички са завоювали изключително много медали, но най-голямото постижение е олимпийската титла на ансамбъла на Игрите в Токио 2020.

Вицепрезидентът на БФХГ Мария Петрова заяви преди церемонията в НДК утре, че българските състезателки са достойни за гордост и уважение.

"Ако можем да направим такова равенство спрямо медалите и успехите, които българските гимнастички са постигнали, тези 70 години са достатъчни, поне за сега, в развитието на българската художествена гимнастика. Българските силни жени, както ги описва в книгата си "Обръчите на Венера" Вера Маринова, още със стъпването си на световната сцена показват, че са достойни за гордост със своя труд, любов и отделеност към художествената гимнастика и  я издигнаха много на високо. Направиха така, че в България да бъде един от най-популярните спортове за момичета и жени", каза Петрова в интервю за БНР.

"Иванка Чакърова, Жулиета Шишманова, Мария Гигова, Нешка Робева, след това златното поколение стъпка по стъпка изградили и възпитавали у момичетата усет за красота, сила на характера и в  желание да бъдат шампионки. Това е едно много интересно четиво за любителите на спорта. През тези 70 години ключът за успеха на българските гимнастички първо е талантът на българските жени, второ – любовта към художествената гимнастика и трето – дисциплината и отдаденост към работата", добави Петрова.

"Като всяка сфера в живота успехите и пътят в живота не е винаги равен, той не е винаги само нагоре, но при нас тази линия е над средата. . . Успявахме в годините, колкото и да ни е било трудно, поне за годините, които аз помня, смея да твърдя и с гордост да кажа, че никога не сме правили така, че тя да спада под средата. В последните години много надградихме . . . нищо в този живот не е лесно, така е в спорта. И дори много да искаш да бъдеш първи, дори и да даваш всичко от себе си, ако нямаш търпението, трудът, дисциплината и упоритостта да не се предаваш, а да държиш едно достатъчно високо ниво толкова дълго време, колкото е достатъчно, за да можеш да стане не европейски, не световен, а олимпийски шампион. Това направиха момичетата и донесоха една огромна радост на всички българи и гордост за нас като представители на БФХГ", допълни трикратната световна шампионка по художествена гимнастика, сега вицепрезидент на БФХГ и вицепрезидент на Техническия комитет към световната федерация Мария Петрова.