0

П ървата ракета на българския женски тенис Виктория Томова напусна турнира по на твърди кортове в Синсинати (САЩ) още в първия кръг, след като загуби драматично от бившата №1 в света Каролина Плишкова (Чехия) със 6:7 (3), 6:7 (3) за час и 43 минути.

Това е второ поредно отпадане още в първия мач за 29-годишната софиянка, която е 50-а в ранглистата, след като миналата седмица бе елиминирана в Торонто (Кан) от японката Моюка Учидижима.

В първия сет срещу с 3 години по-голямата си съперничка нашата показа характер и въпреки че изоставаше с ранен пробив, успя веднага да върне. Тя можеше да спечели частта в 9-ия гейм, след като малко по-рано беше повела с 5:3 при втория си реализиран пробив. И имаше сет-пойнт с 40:30, но не съумя го затвори и позволи ри-брейк. След това резултатът стана 5:5, като Плишкова спечели на нула и частта отиде в тайбрек. Тук отново Томова беше в много добра позиция за успех, повеждайки с 3:0. От този момент до края обаче атрактивно татуираната чехкиня, която към момента е №45 в света, взе всички точки и след 7:3 сетът беше за нея.

Отново добри възможности за българката имаше и във втората част. Размяна на пет пробива я остави с предимство 3:2 и при нейно подаване, което спечели на нула и имаше преднина от 4:2.

В деветия и десетия гейм Томова пропиля общо пет сет-пойнта, губейки шансове за пробив и бърза победа. Оттам мачът отиде в ново равенство и пак тайбрек, където обаче опитната Плишкова не позволи колебания и се класира напред.

Както е известно, в мъжкия поток на турнира участва и нашият №9 в света Григор Димитров. Той е 8-и в схемата на турнира, който е с награден фонд 6,8 млн. долара, и тръгва от 2-ри кръг. Неговият съперник ще стане ясен от мача Фабиан Марожан (Унгария) и влезлия от квалификациите французин Корентен Муте.