0

Първата ракета на България Виктория Томова преодоля квалификациите на турнира по тенис от сериите „Мастърс“ 1000 в Индиън Уелс (САЩ), след като победи с 6:4 и 6:1 Астра Шарма от Австралия. Така за първи път в кариерата си българката, която е 111-та в световната ранглиста, ще играе в основната схема на надпреварата от сериите WTA 1000. Двубоят продължи само 63 минути, а Томова не остави никакви шансове на съперничката си. Тя реализира 5 от седемте си възможности за пробив, докато Шарма направи само един. При предишните си две участия в Инидън Уелс Томова отпадаше още в първия кръг на квалификациите. Сега тя победи последователно Елизабет Мандлик и Астра Шарма без загубен сет. Жребият за основната схема отреди на Томова да играе с американката Клеър Лю. До тук българката си е осигурила 30 точки за световната ранглиста и шансовете й да се върне в топ 100 са големи.

Междувременно стана ясно, че Григор Димитров ще започне срещу американеца Томи Пол в Индиън Уелс. Ако спечели Димитров ще се изправи срещу световния №3 Александър Зверев във втория кръг. Томи Пол е на 39-то място в ранглистата на АТР, а до сега двамата имат по една победа в мачовете си един срещу друг.

Пол надигра Григор на Откритото първенство на Австралия през 2020 година, но няколко месеца по-късно хасковлията взе реванш на Откритото първенство на Съединените щати. В жребия за турнира в Индиън Уелс бе включен и Новак Джокович.

Сърбинът не е оттеглил заявката си за участие, въпреки че според правилата в Калифорния, в състезанието ще бъдат допуснати само тенисисти, които са ваксинирани срещу COVID-19. Организаторите заявиха, че държат връзка с екипа на Джокович, но още не е ясно дали той ще получи медицинско изключение, което да му позволи да играе. Ако все пак получи право да участва в турнира, Джокович ще започне с мач срещу един измежду Джордан Томпсън и Давид Гофен. Поставеният под №1 в схемата Даниил Медведев ще стартира срещу победителя от двубоя между Алексей Попирин и квалификант.