0

В исока температура не позволи на най-добрия ни биатлонист Владимир Илиев да стартира в днешния спринт на 10 км на световното първенство в Нове Место, Чехия.

Норвежецът Стурла Холм Лагрейд спечели титлата, а още двама негови сънародници се качиха на подиума.
Въпреки че потегли с 50-и стартов номер от общо 99 биатлонисти на меката писта Лагрейд повали десетте мишени и показа страхотно бягане, финиширайки за 25:23,9 минути. За него това е шести златен медал от шампионат на планетата, но първи в тази дисциплина.

Носителят на Световната купа за миналия сезон Йоханес Тингнес Бьо остана втори с пасив от 3,5 секунди и с една грешка в първата от двете стрелби. Той не успя да стигне до рекордно 18-о златно отличие от световно първенство в кариерата си.

Бронзовото отличие стана притежание на Ветле Кристиансен, който също направи една грешка на рубежа и финишира на 18,6 секунди зад Лагрейд.

"Всичко започна тук преди четири години за мен, а сега съм световен шампион. Невероятно е, не мога да го опиша. Първите трима са норвежци, ние сме невероятен отбор, имаме изключителни състезатели", каза щастливият Лагрейд след успеха.

Миналата година в спринта отново трима норвежци взеха медалите, но победител беше Йоханес Тингнес Бьо, пред Тарей Бьо и Лагрейд.

Най-напред от българите завърши Благой Тодев, който е 74-и с три пропуска във втората стрелба и изоставане от 4:32,0 минути, а Антон Синапов е 76-и с две грешки и пасив от 4:42,0 минути.

Световното първенство продължава утре с преследването на 10 км за жени и на 12,5 км за мъже без българско участие.