0

С ветовният вицешампион по биатлон Владимир Илиев спечели старта на 24 км в първото издание на състезанието по планинско бягане TroyanRun – По стъпките на Левски. Спортист №1 на България за 2019 г. нямаше конкуренция в Балкана на родния си град и завърши дистанцията за 01:47:19 часа. Втори, на 17 минути след него завърши Пламен Данаилов.

По решение на организаторите третата позиция поделиха Стоян Русев и Петър Захариев. Първият завърши състезанието трети, но беше забравил състезателния си номер в колата. Последва спортсменска проява на Захариев, който потвърди, че Русев е преминал през цялото трасе и двамата получиха бронзови медали.

„Щастлив съм, че спечелих. На състезание винаги се раздавам. Наистина, нямах силна конкуренция, но на такива прояви по-важна е масовостта. И е радващо, че на първото издание се записаха много хора. Борят се, бягат, радват се. За следващите години и аз мога да поканя доста хора. Важно е децата да спортуват. Адмирации и за мъжа, който пробяга 10 км на 71 години. Дано всички стигнем тази възраст и да бягаме така. Ходил съм на много състезания, но не защото съм от Троян, тук организацията беше отлична, а маркировката перфектна“, каза след финала Владимир Илиев.

Теодора Петкова победи на 24 км при жените с време 02:27:53 часа. Заедно с нея на призовата стълбичка се качиха Соня Спасова и Донка Денчева.  „Изморена съм, но е хубаво, че не ми личи. Очаквайте ме тук и догодина. Ако има по-дълга дистанция, ще се пусна на нея“, каза Петкова, която е родом от Лесидрен.

Първият шампион в историята на TroyanRun стана Емануил Маринов, който  спечели на 10 км. Втори е Мирослав Груев, а трети Дениз Чакалов. При дамите Маринела Цекова победи убедително на 10 км. Втора е Сияна Мъглова, а трета Деница Желязкова. Призовата тройка на 15 км при мъжете включваше Георги Матев, Николай Кичуков и Светослав Блажев.
Шампион при жените на 15 км стана Тереза Спасова, следвана от Цветомила Тодорова и Мария Иванова.

В трите дистанции имаше и класиране за състезатели над 45 години. 

Класиране:
24 км мъже над 45 г. - Милен Димитров, Любомир Петров, Иван Иванов. 
24 км жени над 45 г. - Боряна Ботева, Красимира Дончева, Диляна Маркова. 
15 км мъже над 45 г. – Николай Кичуков, Мартин Минков, Павлин Димитров
15 км жени над 45 г. – Деяна Димитрова, Елеонора Николова, Евелина Дамянова
10 км мъже над 45 г. – Емилиян Бориков, Цанко Цанков, Иван Цанов
10 км жени над 45 г. – Весела Димитрова, Боряна Сугарева, Радостина Цветкова
„Дадохме всичко от себе си, за да има добро настроение. Искахме хората да харесат Троян, да го обикнат. Дори медалът, който получава всеки завършил представлява сърцето на Троян. В началото очакванията ни бяха скромни, но хората повярваха в нас. И се надявам следващия път да бъдем още по-добри“, каза основният двигател на проявата Николай Тодоров, представляващ Сдружение „Троян в бъдещето“. 
Петко Петков - Цампа на 71 години беше най-възрастният участник в Troyan Run - По стъпките на Левски. Троянчанинът завърши успешно на 10 км. 

Множество състезатели се записаха за участие и на място, като цифрата набъбна до близо 400. Разработени са трасета с по-висока степен на трудност и на по-дълги дистанции, които ще бъдат включени в състезанието през следващата година. Бягането се организира от Сдружение "Троян в бъдещето", клуб по ориентиране Хемус, Mail Boxes Etc и Карт Гео. С подкрепата на община Троян, като заместник-кметът Ангел Ангелов се включи и в награждаването. 

Предвижда се надпреварата в Троянския балкан да стане традиционна и да се провежда около рождената дата на Васил Левски 18 юли. Планинското бягане е продължение на станалия емблематичен традиционен крос "По стъпките на Левски", провеждан на 18 февруари през зимата. Беговите маршрути са изключително панорамни и минават по трасета, преминавани от Апостола. 

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ИНСТАГРАМ

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТИКТОК

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ В YOUTUBE

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ ВЪВ VBOX