0

Лидерката в женската тенис-ранглиста Ига Швьонтек заяви, че е напълно объркана и сломена, след като румънката Симона Халеп даде положителна допинг-проба. Халеп в момента не се състезава заради временна забрана, но се надява, че скоро ще има повече яснота около бъдещето на съперничката си.

Двукратната шампионка от Големия шлем беше спряна от състезания този месец от Международната агенция за интегритет в тениса, тъй като в пробата й беше открито веществото роксадустат. Препаратът увеличава производството на еритропоетин стимулира организма в създанането на хемоглобин и червени кръвни телца. По принцип то се използва и като лекарство за хора с анемия и проблеми с бъбреците.

Халеп е проверена по време на Откритото първенство на САЩ, като и и А-пробата, и Б-пробата са потвърдили наличието на лекарството против анемия.

"Със сигурност беше объркващо за мене, защото никога не съм очаквала да чуя тази новина. Симона, от моята гледна точка и това, което знам за нея, изглежда като човек, който винаги се е грижил да бъде честен и беше пример за мене, коментира Швьонтек преди началото на Финалния турнир на УТА, който започва във Форт Уърт (щата Тексас) в понеделник.

Халеп описа забраната като "най-големия шок в живота си" и отрече съзнателно да е приемала каквото и да е забранено вещество.

Самата Швьонтек пък признава, че никога не е мислила за подобен развой на събитията нито при съперничките си на корта, нито за самата себе си.

"Не знам как работи системата. Дали ще бъде тествана Симона още няколко пъти или нещо такова? Но това е разочароващо и тя трябва да се чувства наистина зле. От моя гледна точка най-важното нещо за мен е просто да се грижа за себе си, да бъда винаги в безопасност, да правя средата си по-безопасна и да бъда внимателна. Така че това са целите ми сега. Вероятно обаче и ние като участнички в Тур-а, и феновете биха искали да знаят как ще се развият събитията, допълни Швьонтек.

Бившият треньор на Халеп – Дарън Кейхил заяви миналата седмица, че "няма шанс румънката да е използвала сама забранени стимуланти или препарати дори с най-малък евентуален риск".