0

С елекционерът на женския национален отбор по волейбол Лоренцо Мичели повежда тима за олимпийската квалификация в Токио. България се падна в много тежка група с Белгия, Турция, Бразилия, Япония, Перу, Аржентина и Пуерто Рико. Само първите два отбора ще се класират за Париж 2024.

„Поканих шест нови състезателки, които са родени през 2005 и 2006 година", коментира Мичели пред сайта на федерацията.

Открита тренировка на волейболните националки
волейбол жени волейбол жени волейбол жени
13

"Това е бъдещето на нашия отбор. Трябва да видят какво е национален отбор, какво е да играят срещу съперници на световно ниво. В групата ни има четири много силни тима – Япония, Бразилия, Турция и Белгия. С белгийките може да се справим. В мачовете с другите три трябва да дадем над 100 процента от себе си. Излизаме на игрището, за да побеждаваме. В такива мачове се трупа опит. Когато сложим на хартия имената, съперниците ни превъзхождат. Но това не значи, че се предаваме. Новото ни поколение трябва да се калява и развива", добави той.

"Атмосферата е много добра. Момичетата се стараят. Всички са амбицирани. Нашият проект е да гледаме в бъдещето. В мачовете в Япония трябва да запазим ранкинга и да опитаме да спечелим максимално много двубои. Напрежението отмина след успешното ни представяне в Лигата на нациите и Европейското първенство. Сега трябва да се забавляваме и да браним флага на България", каза още селекционерът.

"За следващата година вратата е отворена за всички, които бяха с нас през тази. Ще видим и кога младите ще бъдат наистина готови. Изграждането на ново поколение е приоритетът в нашия проект. Искам новият ни отбор да повиши нивото си и да изгради манталитет на победител", каза още италианският специалист.

Президентът на българската федерация по волейбол Любо Ганев призна, че е доволен от женския национален отбор по волейбол, като поздрави треньорския щаб и играчите и сподели, че няма определени цели пред състезателките.

"Целите са поставени отдавна. Да отидат и да играят максимално освободени, да направят, каквото могат. Няма цел на всяка цена да се класираме. Групата е много трудна и с големи отбори. Можем да играем заедно като колектив и нека покажат какво могат без напрежение, и да се забавляват", започна той.

"Има една единствена състезателка, която можеше да бъде включена в отбора. Другите се отказаха или не искаха по други причини. Това е отборът и бъдещето. Ще направим всичко възможно. Поел съм ангажимент, ако някоя състезателка има желание да спазва всички условия и изисквания, да опитаме да я привлечем. Нашата цел е най-добрите да са в състава, но и да помагат на отбора, като успеят и да се впишат", продължи Ганев.

"Чакаме да завърши последното състезание за годината, а след това колегите от УС ще направят достатъчни анализи, но моята оценка е положителна. Изборът на Мичели е правилен. Виждате и самите състезателки какво мислят, това е красноречиво. Самото желание се вижда у тях и това показва, че Мичели и треньорският щаб е на прав път. Не знам дали ще остане, но аз лично съм доволен", добави той.

"Това е 80-90 процента от ядрото на състава, който ще се опита да се класира на Олимпиадата през 2028-а година в Лос Анджелис. Трябва много работа, нямаме и ръстови състезателки в момента. Можем да компенсираме само с отборна игра. За разлика от мъжете, нямаме изявени играчи, затова трябва да бъдем задружни", завърши Любо Ганев.