0

В олейболистките на България изиграха силен мач срещу световния шампион Сърбия в Лигата на нациите. Националките ни, водени от Лоренцо Мичели, се бориха, стигнаха до тайбрек, но в крайна сметка отстъпиха с 2:3 (25:20, 16:25, 14:25, 25:17, 15:4) в последния си мач от Група 5, от третия турнир, в корейския град Сувон.

Така българките завършиха по достоен начин своето участие в тазгодишното издание на световната надпревара. Те взеха точка от този мач и приключват с актив от две победи, десет загуби и 9 точки. 

От своя страна Сърбия завършва на девето място в класирането с 6 победи, 6 загуби и 19 точки, като пропуска финалния турнир в Лигата на нациите в Арлингтън (САЩ).

След този развой по точки сме по-добре от прекия ни конкурент за запазване на място в Лигата – Хърватия, който преди последния си мач има също два успеха и 6 точки.

Хърватките играят от 9:00 часа с Турция в последния си мач от Лигата. Всякакъв резултат, различен от победа за тях, ще доведе до запазване на мястото на България в световния елит за следващия сезон. В противен случай нашите ще трябва да минат през световния "Чалъндж" турнир за запазване на мястото си в Лигата на нациите.

Радостина Маринова бе най-резултатна за националния ни отбор с 18 точки, Мария Йорданова добави 11. Толкова записа и Мира Тодорова, която игра силно на блокада. Тимът ни реализира общо 12 успешни блокади и 8 аса срещу сръбкините.