0

И нфарктна победа осигури на отбора на България място в Топ 12 и шанс за класиране сред най-добрите 8 в европейския шампионат за младежи до 19 г. в Бургас. Успехът беше извоюван след 13:12 (3:2, 4:3, 2:2, 4:5) срещу Чехия във втория състезателен ден и 15:11 срещу Словения на старта на турнира. 

Две лични нарушения на Дарио Дановски в самото начало на мача донякъде нарушиха тактическия план на треньорите Ивайло Пачалиев и Николай Райков, но българският отбор успя да спечели първите две части с по 1 гол преднина. После авансът нарасна – 8:5 и 9:6, преди чехите да направят обрат до 12:11 в своя полза, при оставащи по-малко от две минути до края. 

Тук обаче българският отбор показа воля и характер, и бурно подкрепян от публиката, изтръгна победата. Самуил Иванов изравни с 4-ия си гол в мача, а секунди преди сирената Александър Каменов взриви публиката със зрелищно витло за крайното 13:12.

“Изключително труден мач. Най-важното все пак е, че го спечелихме, но не мога да не отчета и многото ни пропуски, включително в елементарни ситуации - заяви треньорът Ивайло Пачалиев. - Неслучайно, напоследък често подчертавам липсата на опит от международни мачове у нашите играчи. Със сигурност днес им повлия и напрежението, че играят пред българска публика, която искаха да зарадват на всяка цена. Щастлив съм, че успяха и че се раздадоха докрай! Подобни мачове струват нерви и тонове адреналин, но и дават важни уроци по пътя напред. В следващите срещи отново ще се опитаме да дадем най-доброто от себе си”.

Освен Иванов (4 гола) и Каменов (3), голмайстори за българския тим бяха Веселин Ганчев (3), Георги Венов (2) и Калин Узунов (1). 

По-късно днес (вторник) националният ни отбор ще играе срещу фаворита в група D - Румъния, който също е с 2 победи до момента. Независимо от изхода на този мач, в сряда българите ще срещнат третия или четвъртия в класирането в група B (Сърбия, Италия, Гърция, Германия) за място сред най-силните 8 отбора в шампионата на Европа.

Мачът България - Румъния е от 19.30 часа. Входът за зрители в плувния комплекс “Парк Арена ОЗК” в Бургас е свободен по време на целия турнир.

Резултатите от втория състезателен ден:

Група A 
Унгария - Черна гора 13:9
Хърватия - Испания 11:9

Група B 
Гърция - Германия 16:10
Сърбия - Италия 15:14

Група C 
Турция - Малта 12:9
Нидерландия - Франция 15:11

Група D 
Чехия - БЪЛГАРИЯ 12:13
Румъния Словения 20: