0

Глазгоу, Снежана Иванова, специален пратеник на telegraph.bg

Втори световен рекорд падна в последния ден на световното първенство по лека атлетика в зала в Глазгоу и негов автор бе Девин Чарлтън от Бахамите. Тя спечели титлата на 60 м с препятствия при жените с непостижимите досега 7,65 сек.

Ексцентричната хърделистка свали 2 стотни от предишния си рекорд, който постигна през февруари в Ню Йорк, за да грабне първата си титла от голямо първенство. На предишното световно в зала в Белград през 2022 бахамката бе втора, остана 4-а в Будапеща през лятото, а има и 6-о място от Игрите в Токио.

Както и за Фемке Бол преди ден за рекорда й на 400 м, така и сега за Чарлтън имаше и чек за $50 000.

С титлата си Девин Чарлтън изпревари по успехи своя баща, който бе сред участниците на първото световно на открито в Хелзинки през 1983 г.

Със среброто в Глазгоу се окичи шампионката от Белград Сирена Самба-Майела от Франция с резултат от 7,74 сек., а бронзът стана притежание на европейската шампионка на 100 м/пр на открито Пиа Скржижовска (Полша) със 7,79 сек.

Световните рекорди можеха да станат и три, ако "вечният заподозрян" Арманд Дуплантис (Швеция) се бе справил с 6,24 м в овчарския скок.

След като си бе осигурил вече титлата с 6,05 м, с което оглави топ листата за сезона, феноменалният швед, роден в Лафайет, щата Луизиана, поиска летвата да бъде поставена на 6,24 м. Това е с 1 сантиметър повече от рекорда от 6,23 м, който постави в Юджийн на 17 септември 2023 г.

Въпреки че не успя и при трите си опита, Мондо отново зарадва Глазгоу, където преди време постави втория рекорд в кариерата си и шпайковете, с които е скачал, сега стоят в местния музей на спорта.

Всъщност, Дуплантис стигна до титлата по изключително драматичен и необясним и за самия него труден начин. Той бе напът да отпадне на 5,85 м и дори можеше да остане без медал, но се справи в последния си, трети опит и продължи битката със себе си, като преодоля 5,95 от втори и 6,05 от трети опит.

Американецът Сам  Кендрикс заслужи среброто с 5,90 м, а голямата изнинада поднесе младият грък Емануил Каралис, който се пребори за бронза с 5,85 м.

Още по-голяма сензация поднесоха атлетите на Нова Зеландия, които качиха страната си на трето място в класирането по златни медали, след като в последния ден взеха две титли.

Първо Хемиш Кър спечели първото масто в скока на височина, а в последната дисциплина - бягането на 1500 м при мъжете, триумфира неговият сънародник Джорди Биймиш. Той се пребори за титлата с личен рекорд от 3:36,54 минути. 

Начело по титли е САЩ с 6, втора е Белгия с 3.

С по два златни медала си тръгнаха Фемке Бол и Александер Доом, които след индивидуалните титли на 400 м, помогнаха и на щафетите на 4 х 400 м на своите страни да стигнат  до първите места.

 "Лалетата" дадоха най-добро време в света за сезона от 3:25,07 мин., изпреварвайки тима на САЩ с 0,27 сек.

Трети, за радост на местната публика, завършиха представителките на Великобритания с нов национален рекорд от 3:26,36 мин.

В мъжката щафета вицешампионът на 60 м Ноа Лайлс бяга на трети пост за САЩ и успя да запази първата позиция, на която пое палката.

Американците обаче не успяха да удържат на силния финален спринт на Белгия. На последен пост за европейците бяга шампионът на 400 м Александер Доом, справил се за титлата в индивидуалния старт със самия Карлстен Вархолм.

Снажният Доом буквално прегази нисичкия Кристофър Бейли в последните метри, за да изведе Белгия до триумфа с най-добро постижение в света за сезона от 3:02,54 мин. 

Американците финишираха за 3:02,60 мин.

С бронза се окичи квартетът на Нидерландия с национален рекорд от 3:04,25 мин.

Участието на Ноа Лайлс в щафетата изненада мнозина, но то не е случайно, тъй като американецът се е прицелил в 4 златни медала от олимпийските игри в Париж това лято - на 100 и 200 м и на двете щафети 4х100 и 4х400 м.

От Глазгоу обаче си тръгна с два сребърни медала, след като бе победен на 60 м от своя сънародник Крисчън Колман.