0

„Голямо щастие за целия отбор и за хората, които стоят зад мен и ми помагат. Семейството. Имахме много, много голяма възможност да спечелим медал и на спринтовата дистанция. 8 секунди ни разделиха. Четвърто място. На средната дистанция съм с първо време, почти до средата на маршрута, но една малка грешка и след това технически проблем с екипировка ме лишиха от това да се боря за медал. Всичко заложих на днешния старт, защото това беше последната индивидуална дисциплина. Напрежението и очакването беше доста голямо. Всички, а и самият аз исках да се реализирам, защото тази година положих много труд. Исках да покажа наистина на какво съм способен“, това заяви специално за БНР Станимир Беломъжев след като спечели сребърен медал на ЕП по ски ориентиране в Чепеларе.

Българинът се нареди втори на дългата дистанция, като по 30-километровото трасе финишира само 20 секунди след норвежеца Йорген Баклид, бронзът бе за Андрей Ламов от Русия.

„Много тежко състезание, обикновено изминаваме разстоянието за около 90 минути, сега ни бяха необходими 120… При температура минус 12 градуса, силен вятър и снеговалеж съм щастлив, че стигнах до медалите. Тактиката ми бе да запазя енергия за третия финален кръг, който бе най-изморителен. Това отличие бе много важно както за мен, така и за българското ориентиране, което отново доказа, че е способно на европейски и световни успехи. Надявам се това да бъде забелязано от хората, от които зависи развитието на спорта у нас. Утре (бел.ред.- днес) стартираме в последната дисциплина на първенството щафетата с надежда за ново добро класиране,“ заяви Беломъжев минути след финала.