0

С ветовната купа по ски алпийски дисциплини за сезон 2021/22 вече е история и крайните победители за Големите кристални глобуси са ясни: Микаела Шифрин при жените и Марко Одермат при мъжете. Що се отнася обаче до това кои са кралете на наградните фондове, то там има известна разлика. И докато при мъже името не се променя – Марко Одермат отново е №1, то при жените Петра Влхова изпреварва американската звезда Шифрин.

С шест победи през този сезон и 408 332 швейцарски франка (396 575 евро), носителката на Световната купа в слалома  Влхова изпреварва  Шифрин, която този сезон има 5 победи, 14 пъти  е била в Топ 3 и 22 пъти Топ 10. 
Катарина Линсбергер спечели най-много награди от австрийците със 105 650 швейцарски франка, или 102 608 евро.

При мъжете швейцарецът Одермат е най-добре печелещ скиор за кампанията с 565 445 швейцарски франка (549 165 евро), следван от норвежеца Александър Аамод Килде с 455 400 евро. Подобно на Килде, 24-годишният Одермат има седем победи, общо 16 подиума и 20 места в топ десет този сезон.

Пети в списъка с пари е световният шампион от Австрия Винсент Крихмайр, който успя да заработи общо 217 260 евро от наградени фондове.

Само за сравнение: американецът Тейлър Фриц получи 1,12 милиона евро за победата си във финала на турнира ATP 1000 в Индиън Уелс в неделя, а австрийският професионален голфър Сеп Страка спечели първата си победа във Флорида преди месец и прехвърли 1,3 милиона евро на своята сметка след четири успешни дни в турнето на PGA.

И Фриц, и Страка събраха повече за една седмица, отколкото Одермат и Влхова взети заедно за цялата зима.

Страка в момента е номер 72 в света и е събрал 2,19 милиона евро от наградни фондове през този сезон след 16 турнира (една победа и две влизания в топ 10).

Логично бе това, че новият президент на ФИС Йохан Елиаш  поиска още пари за скиорите на встъпителната си пресконференция.

"Нуждаем се от много повече пари от наградни фондове. Не би трябвало нашите най-силни атлети да печелят за един сезон това, което най-добрите тенисисти получават за една седмица." обясни шведът в началото на сезона в Зьолден.

Между другото, наградите в Световната купа по ски са показани в швейцарски франкове, тъй като седалището на международната асоциация FIS е в Оберхофен на езерото Тун в Швейцария и от там наградите се превеждат на скиорите.