0

С ърджан, бащата на Новак Джокович, няма да присъства на трибуните на полуфиналния двубой на сина си на Откритото първенство на Австралия по тенис. 

Вместо това ще "гледа от вкъщи", след като се появи видео, на което той позира в Мелбърн Парк с фенове, държащи руски знамена и пропагандиращи руската агресия в Украйна.

Таткото на Джокович си показа рогата в Австралия

Видеото предизвика полемика в Австралия и беше коментирано дори от министър-председателя на страната Антъни Албанезе, който потвърди подкрепата на Австралия за Украйна и критикува поддръжниците на руската военна инвазия.

"Тук съм само, за да подкрепя сина си. Разговарях с феновете на Новак, както го направих след всички мачове, за да отпразнувам победата му и да се снимам с тях. Намерението ми не беше да бъда въвлечен в такава ситуация. Затова няма да присъствам на полуфинала тази вечер, избрах да гледам мача от вкъщи. Семейството ми е преживяло ужаса на войната и искаме само мир", каза Сърджан Джокович в специално изявление.

Новак Джокович отказа коментар по темата.

"Ще подчертая отново, че Австралия стои зад народа на Украйна", каза премиерът Албанезе на пресконференция, след като беше попитан дали Сърджан Джокович трябва да бъде депортиран, след като позира за снимки с фенове, държащи руски знамена.

Албанезе не отговори директно на въпроса дали Сърджан Джокович трябва да бъде депортиран, подчертава БТА.

По-рано беше съобщено, че Украйна е поискала от Тенис Австралия да забрани на бащата на Джокович да се появява на трибуните на Откритото първенство на Австралия до края на турнира.