0

В последния си брой списание „CITIES OF SPORT“ отделя специално внимание на София и нейната титла „Световна столица на спорта през 2024 г.“ Ето какво пише в пространната статия на авторитетното издание:

През 2018 година София бе „Европейска столица на спорта“. Титлата целеше да промотира активния начин на живот и развитието на добрите практики в областта на спорта за всички. Дейността бе толкова иновативна и успешна, че градът вече заслужи да бъде „Световна столица на спорта“ през тази година.

Един от двигателите на инициативата и на новите амбиции на града е Анатоли Илиев. Бившият атлет е вице-президент на Фондация „София – европейска столица на спорта“ и член на Управителния борд на Асоциацията на световните градове на спорта ACES EUROPE. „След като София увлече толкова много хора и бе за пример като европейска столица на спорта, сега е напълно логично да е и световна столица на спорта. Най-важната задача пред нас е да продължим с добрите практики в масовия спорт и да утвърдим устойчив модел за популяризиране на здравословния начин на живот в различните възрастови и социални групи от населението. Всичко това остава в полза на жителите и гостите на града,“ твърди Илиев.

Според него, „титлата означава, че хората са оценили нашите досегашни усилия през последните 7 години. Това е важно признание, но и голяма отговорност. Новото звание ни дава възможност да продължим и надградим стореното досега, особено в организирането на събития, чрез които хората имат повече възможности за спорт, за активен и здравословен начин на живот близо до дома и местоработата. Много е важно, че ще можем да да увеличим усилията по отношение на подобряване туристическата и спортна инфраструктура на Витоша - планината, която се явява безценно богатство на нашия град. В последните 3 години „София – световна столица на спорта“ инвестира в планината над 680 000 лв., които бяха насочени във възстановяване на туристически пътеки, чешми, заслони, тоалетни и спирки, почистване на езера, поставяне на нова маркировка, издаване на туристически справочник-пътеводител, направа на промоционални филми и фотоизложби, оформяне на зони за спорт за хора със специфични потребности и др. Всяка година се организират над 25 събития в и около планината за да могат повече хора да се докоснат до красотите и природата на Витоша.“

Изданието напомня също така, че в последните 7 години София увлече и помогна на други 14 селища в България да бъдат европейски градове на спорта. Стартирано бе директното финансиране на клубовете по Програма за развитие на детско-юношеските школи, като за няколко години средствата бяха удвоени и вече достигат 900 000 лв. годишно плюс други 540 000 лв. по Програмата за масовия спорт. Наскоро Общината прие Стратегия за развитие на спорта до 2030 г. Всяка година Фондацията организира над 110 събития – ърбан зони, градски фестивали, спортни състезания и празници, насочени към хора от различни вързасти. Разраства социалната ангажираност на инициативата с осигряване на все повече форми и активности за спортуване на хората със специални потребности – всяка от последните няколко години броят на тези активности се удвоява. Този модел ще се запази и надгради през 2024 г., за да може всичко това да остане в полза на софиянци и на гостите на града, прогнозира официалното печатно издание на Асоциацията на световните градове на спорта ACES EUROPE.