0

В иртуозите в така модерните напоследък градски спортове представят уникално шоу днес и утре в изцяло обновения наскоро Северен парк в София. Спортният празник обединява 4 национални надпревари в популярните и обичани от младите напоследък ърбан дисциплини.

В продължение на два дни зрителите ще се наслаждават на спиращите дъха изпълнения на най-добрите в България в брейк танците, стрийт фитнеса, баскетбола 3х3 и градския паркур. За втора поредна пролет организаторите от „София – европейска столица на спорта“ и партньорите от съответните федерации преместиха фестивала в наскоро реновирания Северен парк, където днес и утре динамиката и емоциите са на макс. На официалното откриване на Ърбан зоната под мотото „Спортувай в твоя град“ присъстваха Мирослав Боршош – зам.-кмет на Столична община, Татяна Георгиева – председател на Комисията за децата, младежта и спорта към Столична община, Димитър Димов – кмет на Район Надежда, Анатоли Илиев – зам.-председател на „София – европейска столица на спорта“, Владимир Митов – общински съветник, Йордан Йовчев – легенда в спортната гимнастика и основен двигател на стрийт фитнеса у нас, Калин Калинов – председател на Българската брейк федерация, световните медалисти в стрийт фитнеса Стефан Еротеев и Даниел Христов и др.

Сцената бе „превзета“ от брейкърите. В София са представители на водещите школи от цяла България. Състезанията определят участниците на световния фестивал в Любляна, той е със статут на шампионат на планетата и е насрочен за 2 и 3 юни. Брейк виртуозите се оценяват от специално пристигналите за турнира елитни съдии от Куба и Германия, те ръководят заедно с наши водещи рефери. Брейкът ще излъчи първите си олимпийски шампиони на Игрите в Париж 2024 г., а преди 5 години в Буенос Айрес дебютно бе демонстративен спорт на младежката олимпиада.


Огромен интерес предизвиква започналият тази сутрин турнир по баскетбол 3х3, който отново е открито градско първенство. Една от целите на надпреварите е подбор на състезатели, които да сформират на национален отбор за участие в квалификациите за момчета до 17-годишна възраст за Европейската купа на ФИБА това лято.

В близост до голямата сцена стартираха и надпреварите на най-добрите в градския паркур. Утре на сцената излизат и асовете на стрийт фитнеса, най-добрите в България ще определят шампионите в първия етап за BARLIONS CUP, което е квалификация за финалното състезание, насрочено за средата на септември в рамките на София ърбан зона спорт. В неделния ден подгряващите изпълнения на състезатели до 17-годишна възраст ще нажежат допълнително страстите на железните момчета в Северния парк. Лично мегазвездата Йордан Йовчев ще проследи изявите и ще отличи асовете на този спорт у нас.