0

С ребърната олимпийска медалистка Николина Щерева от Монреал 1976 г. призова в София да се направи стадион само за лека атлетика, защото състезателите нямат нужните условия, за да тренират.

"Това е голям проблем. Имаме нужда от стадион само за лека атлетика. За да бъде един спорт успешен трябва да бъде по-централизиран“, каза Николина Щерева, която взе олимпийско сребро на 800 м в Монреал.

„По мое време имахме и страхотно много научно обезпечаване на спорта. На младите искам да кажа, че е въпрос на чест да представяш България на олимпийски игри. 

Самото участие остава спомен за цел живот. Ще бъде много трудно дори влизането на финал в Париж, ако се случи ще бъде подвиг", каза още олимпийската вицешампионка.

Тя участва в инициативата на списание "Атлетика" да представи всички олимпийски медалисти на България в историята по повод 100 години лека атлетика в страната. 

Това са 13 велики спортисти, носители на 19 отличия от олимпийски игри. Ще бъде издадена и книга по повод юбилея, която ще излезе от печат в края на тази или началото на следващата година.

"Искаме да припомним успехите на българската лека атлетика на младото и талантливо поколение", заяви главният редактор на списанието Антон Бонов.

Той добави, че това е съвместна инициатива с "Пресклуб България", като в първата среща с медиите участваха сребърната медалистка на 800 метра от Игрите в Монреал 1976 Николина Щерева и бронзовият медалист в спринта на 100 метра от Москва 1980 Петър Петров. 

Щерева днес празнува своя 69-и рожден ден и получи като подарък книга и красива орхидея.

Двамата разказаха спомените си от олимпийските игри и дадоха съвети на младите лекоатлети в момента.

"Атлетиката е един спорт с много голяма конкуренция, народен спорт - нещо като футбола. Затова в него участват много спортисти, не е скъп като тениса, ските. 

Голям принос за моите успехи е, че съм тренирала в България. Лесно е да тренираш с идоли, защото по мое време имахме велики лекоатлети, а когато си сама е по-трудно", каза Щерева.

Големият ни спринтьор Петър Петров припомни своите финали на 100 м на олимпийски игри. 

"Имам два финала на 100 метра на олимпийски игри - осмо място в Монреал 76, когато получих контузия, и второто в Москва 80. 

На първата олимпиада отидох като "г-н Никой", имах четири бягания, но прищипах нерв на кръста и не можех даже да дишам. 

На полуфинала излязох на пистата без да съм загрял, имаше пет фаулстарта, но на шестия тръгнах и финиширах четвърти. 

Моят рекорд на 100 метра в 10.13 секунди, което не е нищо особено от днешна гледна точка, тогава беше пети по сила резултат. 

В кариерата си съм победил седем олимпийски шампиона и имам два финала на 100 метра, което е нещо уникално", каза Петър Петров.

"Не искам да си спомням и за двата финала. В Монреал бях без треньор, а в Москва моят треньор получи инфаркт и го приеха в болница. На младите искам да кажа, че е изключителна чест да се класираш на олимпийски игри", добави той. 

Източник: БТА