0

Б ронзовата медалистка от Токио 2020 Евелина Николова ще срещне познати съпернички по пътя към олимпийска квота в женската борба, а Биляна Дудова изтегли най-тежкия жребий от шестте български състезателки във втория ден на квалификациите в Баку.

Николова ще стартира турнира на 57 кг срещу французойката Матилде Ривиер и при победа ще се бори на четвъртфиналите срещу германката Сандра Парушевски или румънката Катерина Жидачевска. 

При още един успех пък българката може да срещне поставената под номер 1 туркиня Елвира Камалоглу в директен мач за олимпийска квота.

Николова срещна две от тези състезателки на европейското първенство в Букурещ. Тя започна турнира с победа без загубена точка срещу Матилде Ривиер, а в следващата си схватка надви и Камалоглу с 8:6.
 
Поставената под номер 1 Биляна Дудова пък ще започне директно от четвъртфиналите на 62 кг, където най-вероятно ще срещне Йохана Линдборг. 

Шведката я победи по възможно най-болезнения начин на европейския шампионат в Букурещ, след като спечели две точки в последната секунда за 3:2.

Преди това обаче Линдборг ще трябва да пребори унгарката Енико Елекеш.

На 68 кг Мими Христова ще започне срещу състезаващата се за Азербайджан българка Елиз Манолова, а Миглена Селишка най-вероятно ще играе на четвъртфиналите на 50 кг срещу Анна Лукасяк. 

Българската националка надви полякинята на полуфиналите на Евро 2022.

Селишка стартира от четвъртфиналите, а Лукасяк има среща със състезаващата се с неутрален статут Надежда Соколова в квалификациите.

Ирена Бинкова ще се бори на 53 кг срещу молдовката Мариана Драгутан и при победа ще се изправи срещу ветеранката Мария Преволараки. Гъркинята е трикратна бронзова медалистка на световни първенства и четирикратна европейска вицешампионка.
На 76 кг Ванеса Георгиева ще се бори в квалификациите срещу Анастасия Шустова от Украйна.

Източник: БТА