0

Н ационалната баскетболна асоциация (НБА) на САЩ и Канада разкри плановете си за първи в историята турнир за отделен трофей, който ще бъде провеждан в разгара на редовния сезон. Той ще бъде с награден фонд 18 милиона долара и ще завърши с мач за купата на 9 декември.

"Това е концепция, за която говорим от около 15 години. Тя не е нова в спорта като цяло, а напротив - тя е традиция във футбола. Решихме, че турнирът може да пасне перфектно на глобална лига като НБА", заяви комисионерът Адам Силвър.

Мачовете от турнира ще бъдат играни предимно във вторник и петък през ноември, като изключение прави само седмото число от месеца. За тогава има насрочени избори. Финалната четворка пък ще бъде проведена в Лас Вегас.

"Това е вълнуваща новина. Турнирът ще зарежда с енергия играчите, треньорите и феновете. Мисля, че идеята е много добра", заяви старши треньорът на Голдън Стейт Уориърс - Стийв Кър.

Отборите в турнира ще бъдат разделени на шест групи и ще играят всеки срещу всеки. Победителите и двата втори отбора с най-добри показатели ще се класират на четвъртфиналите.