0

Б лагодарение на екипа на „България Хели Мед Сървиз“, бе осигурена логистиката на словашкия HEMS оператор Air Transport Europe, който обслужва Световната купа по ски в Банско, за да извърши спешен полет с тежко пострадал състезател от Банско до София и хеликоптерът да кацне на площадката на болница „Св. Екатерина“. Това съобщи министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков в профила си във Фейсбук.

Полетът от Банско до София е направен за 28 минути, а на борда летя един от нашите пилоти Огнян Янков. Надявам се хората, които не спират да бълват лъжи и пропаганда за проекта HEMS в България, да преосмислят поведението си оттук-нататък, гледайки видеото от мисията, коментира Гвоздейков.

Пациентът бе посрещнат от съвместен спешен екип на УМБАЛ „Св. Екатерина” и Пирогов. Той бе транспортиран за по-малко от минута от хеликоптера на покрива на лечебното заведение до чакащата го линейка. Тази спешност бе жизнено важна, тъй като пострадалият е с политравма, застрашаваща живота му. Диагнозата, с която е изпратен с хеликоптер от Банско, е хемопневмоторакс. При инцидента състезателят е дрениран по спешност на място и след пристигането му в София е откаран от УМБАЛ „Св. Екатерина” към „Пирогов”, съобщиха по-късно от лечебното заведение.

Организаторите на състезанията обявиха, че пострадалият е канадският алпиец Лиам Уолас, който се контузи тежко след падане на тренировка по гигантски слалом в Банско. 26-годишният скиор се подготвяше за първия старт от Световната купа в Банско, който е в събота. След падане на пистата „Котвата“, той минава през предпазните мрежи и спира зад тях. Медицинският екип веднага му оказва първа помощ. Заради тежкото състояние Уолас е бил транспортиран към София с наетия за Световната купа от организаторите словашки хеликоптер. Според първоначалната информация канадецът е с нараняване на белия дроб.