0

У краинската тенисистка Марта Костюк отказа да играе на финала на турнира за жени в Бур дьо Пеж (Франция), след като научи, че нейна съперничка за титлата е рускинята Мира Андреева. Това съобщиха организаторите.

Костюк не пожела да излезе срещу представителка на страната, нападнала нейната родина преди почти 2 г. 
За да спасят мача, организаторите извикаха на пожар мъж, който да се изправи на корта срещу Мира Андреева.

"За съжаление времето е твърде малко, за да намерим заместник на ниво, затова взехме безпрецедентно решение“, съобщиха организаторите на демонстративния турнир, който ще има уникален финал между Мира Андреева и тенисист от ATP Янис Газуани Дюран - 1145 място в pанглистата.

За украинката това е поредната изява в моралната защита на своята родина. По време на финала на турнира WTA 250 в Остин (Тексас) по-рано тази година тя излезе на финала срещу рускинята Варвара Грачьова, но отказа да й подаде ръка, а след победата си – да приеме поздравленията на финалистката.

„На всички, които са на трибуните и всички, които гледат, особено в Украйна, искам да кажа "Слава на Украйна!". Искам да посветя тази титла на Украйна и на всички хора, които се бият и умират в тези моменти", каза Костюк след победата в Остин тогава.

От началото на руската агресия срещу родината й Марта Костюк започна да събира пари и да дарява сумите на армията на Украйна.

Източник: БТА