0

Б ългарката Изабелла Шиникова се класира за финала на сингъл на турнира по тенис на червени кортове във Върнячка баня (Сърбия) с награден фонд 25 хиляди долара.

Поставената под номер 4 Шиникова надделя над шестата в схемата Мартина Колменя (Италия) с 1:6, 6:3, 7:6(4) за 2:32 часа.

Българката загуби първия сет, но взе следващите два и направи обрат. В решителната трета част тя пропиля преднина от 3:1, а след това навакса пасив от 3:5. 

Шиникова взе подаването на съперничка си в 12-ия гейм, а в тайбрека след 4:4 спечели три поредни точки и приключи мача.

С успеха българката си осигури 30 точки за световната ранглиста и 2107 долара, а за титлата ще играе утре срещу квалификантката Полона Херцог от Словения.

Шиникова достигна до трети финал в турнирите на Световната федерация по тенис ITF от началото на годината след титлите в Монастир (Тунис) и Порто (Португалия). В неделя тя ще търси 25-и трофей на сингъл в кариерата си от ITF.

И друга българка - Гергана Топалова, е на финал. Тя ще играе за титлата на турнира по тенис на клей във Вроцлав (Полша) с награден фонд 40 хиляди долара.

Поставената под номер 4 Топалова победи петата в схемата Сада Нахимана от Бурунди със 7:5, 6:4 за 2:40 часа.

Така националната ни си осигури 42 точки за световната ранглиста и 3257 долара, а в спора за титлата тя ще играе утре срещу втората в схемата рускиня Даря Астахова.

Българката има пет трофея на сингъл в кариерата си от турнирите на ITF, но за последно стана шампионка в Агадир (Мароко) през август 2022 година.