0

 „Ърбан зона“ събра за поредна година виртуозите на модерните градски спортове в обновения Северен парк. Надпреварите са в програмата на мащабния спортен фестивал, който всяка есен предлага уникална атракция със състезания и демонстрации в новите градски дисциплини. „Ърбан зоната“ се организира от Столична община и „София – европейска столица на спорта“ с любимите и така популярни сред младите ърбан спортове и надпревари.  

Фестивалът бе открит от Георги Георгиев – председател на Столичния общински съвет и председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“. Приветствия към стотиците участници и зрители отправиха и Андрей Ковачев – член на Европейския парламент, Татяна Георгиева – председател на Комисията за децата, младежта и спорта към Столична община и инж. Димитър Димов – кмет на Район „Надежда“, домакин на популярното събитие. Всички те изтъкнаха ролята на спорта и усилията на общинските и районните управи да предоставят повече възможности на софиянци и гостите на града за активен и здравословен начин на живот. Сред официалните гости на сцената бяха още Даниела Райчева – кмет на район „Нови Искър“, Младен Младенов – кмет на Район „Връбница“, Иван Божилов – кмет на Район „Илинден“, Милко Младенов – кмет на Район „Люлин“, Рангел Марков – кмет на Район „Банкя“, както и общинските съветници Анна Стойкова, Стефан Марков, Владимир Митов и Анатоли Илиев, който е и зам.-председател на „София – европейска столица на спорта“. 

Първи в програмата на Фестивала бяха мачовете на баскетболистите с техните градски първенства при младите. Заради сутрешния дъжд обаче срещите бяха преместени в зала „Триадица“, но финалите ще се състоят по програма утре в Северния парк.  Междувременно, огромен интерес предизвика безплатният въжен тролей, а музиката и танците също допринесоха за многото усмивки по лицата на излезлите в парка в съботния ден. Сцената, а и голямата поляна пред нея първо бяха „превзети“ от Фолкпарада под мотото „Празнично софийско хоро“. В продължение на 3 часа зрителите станаха свидетели на изявите на едни от най-атрактивните ансамбли за народни танци у нас, а за доброто настроение се погрижи легендата на българския фолклор Александър Александров – Алекс. Продължителни апдлодисменти изпратиха и изпълненията на младите таланти в спортните танци, представители на прочутата школа на КСТ „Импулс“ – Екатерина Александрова и Любослав Атков.

В следобедните часове сцената излизат виртуозите в брейк танците със спиращи дъха изяви в най-новия олимпийски спорт. В открития национален шампионат участват само специално поканени брейкъри от цялата страна. Под мотото „Включи се и ти - Get Involved” демонстрациите им в брейк стил и хип-хоп танци са насочени към най-младите почитатели на тези така популярни градски състезания. Брейк надпреварите са в официалната програма на игрите в Париж през 2024 г., във френската столица следващото лято ще бъдат определени първите в историята олимпийски шампиони в този нов спорт.
 
Големият спортен фестивал ще завърши утре следобед с определянето на шампионите в световния по стрийт фитнес турнир „Барлайънс“. В Деня на София, 17 септември, ще видим изпълненията на най-добрите на планетата в популярните градски надпревари. Откриването и началото на състезанията ще бъде точно в 16.00 ч., като в турнира „BarLions Intenational Cup“ на специално изградения на сцената сет ще се представят 8 от топ състезателите на света в директни батъли с 8 от българските звезди в този нов ърбан спорт. Преките елиминации са под съпровода на музика и много екшън емоции, а междувременно ще видим демонстрации от световните шампиони Даниел Христов и Стефан Еротеев. Надпреварата е част от международната верига стартове в един от най-популярните градски спортове. 

Преди това, в неделя още от сутринта ще продължат мачовете от градският шампионат по баскет 3х3 с финалните срещи, а всеки желаещ ще може безплатно да получи порция допълнителен адреналин чрез опънатия над езерото зад сцената въжен алпийски тролей.