0

З вездата в женския баскетбол Бритни Гринър, която е задържана в Русия, след като бе арестувана през февруари, се оправда пред съда, че има рецепта от лекар за употреба на канабис. Двукратната олимпийска шампионка бе задържана на летището, след като в багажа ѝ бе намерено масло от канабис. Гринър може да бъде осъдена на до 10 години затвор, ако бъде осъдена. Тя се призна за виновна, но пред съда представи доказателства, че използва канабис по препоръка на лекар заради болки от хронични контузии. 

„Тя има разрешение от името на департамента по здраве на Аризона да ползва медицински канабис“, заяви адвокатката Мария Благоволина. 

Защитата показа и допинг проверки, на които се вижда, че Гринър не е ползвала забранени вещества. 

Следващото изслушване по делото ще бъде на 26 юли.

Руски медии твърдят, че Гринър може да бъде освободена в размяна с Виктор Бут, който е осъден за контрабанда на оръжия в САЩ. Наричан Търговеца на смърт, Бут бе арестуван в Тайланд през 2008 и екстрадиран в САЩ, където бе обвинен в осигуряване на оръжия на бунтовници в Колумбия, които ги използват срещу американски граждани. Той бе осъден на 25 г. затвор в Ню Йорк през 2012. Не се очаква обаче властите в САЩ да се съгласят на подобна размяна.