0

Н е мога да продължа да играя в отбора на руската армия, това заяви грузинският баскетболист Торнике Шенгелия, който напусна ЦСКА Москва и е вече в Испания със семейството си. "Взех това решение в знак на протест срещу руското нахлуване в Украйна", каза пред "Комерсат" грузинецът, чиято родина също бе нападната от армията на Путин през 2008 г.

Руската армия нахлу в съседна Украйна преди 4 дни, което вече има последици не само за икономиката на Москва, но и за руския спорт.

По стъпките на Шенгелия тръгна литовецът Мариус Григонис, който се прибра в страната си. Махна се и Йоханес Фойгтман, който замина за родната си Германия. А последният, който си стегна багажа от отбора на руската армия, беше датчанинът Ифе Лундберг, който обяви в социалните си мрежи, че вече е в Дания със семейството си и чака нормалността да се върне скоро.

Евролигата спешно събра своите 18 клуба миналия петък заради руската инвазия в Украйна, като на първо време реши трите руски клуба (ЦСКА М, Зенит Санкт Петербург и УНИКС Казан) да не играят домакинските си мачове в Русия. Те ще бъдат отложени или изиграни на неутрален терен. 

След напускането на чужденци от съставите им, остава да се види дали ще могат да играят. 

ЦСКА Москва, например, трябва да се изправи срещу Реал Мадрид следващия петък на неутрален терен, ако мачът не бъде отложен.

Евролигата все още не се е произнесла, но изиграването му става все по-проблематично след като десетки европейски държави вече са затворили въздушното си пространство за самолети, тръгващи от Русия. Сред тях са Испания, Германия, Франция, Обединеното кралство, Италия, Полша, Словения, България. 

Пътуването от Москва към някой неутрален град, може да бъде одисея за ЦСКА или останалите руски отбори, тъй като ще трябва да изминат хиляди допълнителни километри, за да избегнат прелитане над страните, които са затворили въздушното си пространство.