0

К анадският пилот от отбора на „Уилямс“ във Формула 1 Николас Латифи разкри, че си е наел лична охрана заради смъртните запплахи срещу себе си от фенове на Люис Хамилтън. Канадският ас се блъсна в бариерите в 54-та обиколка в последното Гран при за миналия сезон в Абу Даби, което доведе до влизането на пистата на кола за безопасност.

Катастрофата му заличи преднината на Хамилтън, като инцидентът позволи на Макс Верстапен от Ред Бул да го изпревари накрая, и да му попречи да спечели рекордна осма световна титла във Формула 1. Хамилтън има 7, колкото и Михаел Шумахер.

Латифи каза, че се е чувствал длъжен да вземе мерки, за да се защити, когато е бил навън с приятелката си модел Сандра Дзивишек на посещение в Лондон.

На представянето на новия болид на „Уилямс“ той отбеляза: „Звучи глупаво за някои хора, но в крайна сметка не знаете колко сериозни са хората. Достатъчен е един пиян фен на летището или се сблъсквате с някой, който има лош ден, под опиянение от нещо. За това е достатъчен един човек на един милион. Върнах се в Лондон след състезанието и имах охрана със себе си, когато отидох в Winter Wonderland с моята приятелка. Трябва да приемете заплахите сериозно, защото не знаете какво може да се случи”.

Канадецът съобщи също, че загубилият заради инцидента с него Люис Хамилтън му е изпратил спортсменско съобщение. „По отношение на подкрепата, която получих от него след това, Люис наистина ми изпрати съобщение”, каза Латифи, без да разкрива какво точно пише в посланието на британеца.

Тимът на "Уилямс" показа болида FW44, с който Николас Латифи и Алекс Албън ще се състезават във Формула 1 през сезон 2022.

"Уилямс" стана шестият отбор, който официално стартира сезона, като първо показа болида преди Албън и Латифи да направят по една обиколка.

Проведената при мокро и студено време демонстрация на "Силвърстоун" не впечатли много.

FW44 е изцяло в син цвят и е създаден в съответствие с новите технически правила, влизащи в сила от тази година.

"Този нов външен вид е в съответствие с новата ера във Формула 1. Много се вълнувам за тестовете в Барселона, да се върна зад волана, да натисна и да видя какво може колата. Времето преди сезона винаги тече някак по-бавно, но всички са доста заети", коментира Латифи.

"В предстоящите изпитания в Барселона ще трябва да използваме ефективно времето си, за да разполагаме с конкурентоспособен пакет в началото на сезона", добави Албън.

"Уилямс", чийто основател Франк Уилямс почина през ноември миналата година, за последно спечели шампионата при пилотите и конструкторите с Жак Вилньов през 1997 година.

Последната им победа в Гран При беше на Пастор Малдонадо на Гран при на Испания през 2012-а.