0

Н овак Джокович стана най-успешният сръбски тенисист в историята на турнира за купа "Дейвис", извеждайки Сърбия до полуфиналите за втори път за 3 г. с 21-ата си поредна победа на сингъл в Малага, Испания.

Водачът в световната ранглиста при мъжете Джокович смълча около 5000 шумни британски фенове като надделя над Камерън Нори с 6:4, 6:4 за час и 42 минути игра за успеха на Сърбия с 2-0 над Великобритания. 

Така сърбите ще се изправят срещу Италия в полуфинален сблъсък в събота. 

В другия полуфинал ще играят отборите на Финландия и Австралия.

Победата бе общо рекордна 44-ата за Новак Джокович за купа "Дейвис", с което той изпревари сънародника си Ненад Зимонич по този показател. 


Джокович има 40 успеха на сингъл за родината си. 

След победата на Джокович над Нори, около 5000 британски фенове на трибуните опитаха да заглушат интервюто на сърбина на корта, а той ги призова "да млъкнат и да покажат малко уважение".

"Това е неуважение, но това е нещо, за което трябва да си подготвен на купа "Дейвис". Нормално е понякога феновете да прекрачват границата. В разгара на момента вие също реагирате и... показвате, че не позволявате такъв тип поведение", заяви Джокович и добави: "Искам да кажа, те могат да правят каквото си искат, но аз ще отговоря на това. Те се опитваха да ме дразнят през целия мач, така че да, накрая си поговорихме малко."

Първата ракета на Сърбия при мъжете каза още, че не се е чувствал свеж след дългия сезон, но е искал да приключи годината, помагайки на родината си в отборния турнир.

"Да бъда на корта за моята страна винаги е допълнителен тласък, допълнителна мотивация", обясни 36-годишният водач в световната ранглиста, който се стреми да завърши успешно една забележителната 2023 година, след като спечели три титли от Големия шлем и финалите на ATП.

"Част от мен очаква с нетърпение да си почина и пренастроя, и да оставя ракетата настрани, но точно сега не мога да си позволя да се насладя на мисли за празници", завърши Новак Джокович.

36-годишният Новак Джокович нямаше проблеми в нито един момент от двубоя срещу първата ракета на Великобритания, осъществявайки по един пробив в двата сета.

В първата среща заемащият 55-о място в ранглистата Миомир Кецманович се наложи над финалиста от Sofia Open 2023 Джак Дрейпър със 7:6(2), 7:6 (6) за два часа и пет минути игра.

Великобритания, десеткратен шампион в турнира за купа "Дейвис", се стремеше към първото си участие на полуфинал от четири години насам. 

Единствената титла на сърбите в отборната надпревара е от 2010-а, когато тимът им отново бе воден от Новак Джокович.

"Винаги има голяма емоция да играеш за страната си, защото дори след дълъг сезон чувстваш енергията", заяви Новак Джокович, цитиран от БТА.