0

В тората ракета на България Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на турнира по тенис от сериите АТР 250 Sofia Open с награден фонд 563 815 евро след загуба от турчина Джем Илкел с 0:6, 3:6.

Контузия в левия крак попречи на българския национал да покаже най-доброто от себе си пред публиката в "Арена София" и той загуби за 1.24 часа игра.

В двубоя между двамата участващи с "уайлд кард" Кузманов допусна пробив още в първия гейм в мача и записа "нула" в първия сет. Във втория българинът оказа по-сериозна съпротива, въпреки физическото неразположение, което стана ясно при поискания медицински таймаут по време на паузата при 2:1 гейма в полза на пловдивчанина. В последствие Илкел взе четири от последните пет гейма в мача и постигна трета победа в четири двубоя срещу Кузманов.

Пловдивчанинът пък на успя да запише  втори успех в осмото си участие на Sofia Open.

Във втория кръг на надпреварата турчинът ще се изправи срещу австралиеца Марк Пърсел, поставен под номер 6. По-рано през деня Пърсел надви сънародника си Ринки Хиджиката с 6:3, 6:3.

"Познавам Илкел много добре, ние сме добри приятели и често тренираме заедно. Почти няма с какво да ме изненада. Съжалявам и много ме боли, че не успях да играя на 100 процента, тъй като имах здравословен проблем в левия крак", обясни Кузманов.

Той допълни, че подготовката му за турнира е протичала по план, а прегледите не са показали, че проблемът е сериозен.

"Преди 16-17 дни получих травма в крака в Италия и трябваше да се откажа. Изчакахме до последно, тъй като не исках да заемам място на някой друг. Sofia Open е важен турнир, но е и най-важният. Направих изследвания, но всички те, включително и ядрено-магнитния резонанс, бяха добри. Подготвях се цяла седмица, нямах никакви проблеми. На самата загрявка във фитнеса усетих болка и това ми повлия психически. Влязох в мача с тази мисъл и загубих първия сет. Положителното ми качество е, че съм силен физически, но контузията не ми позволяваше да покажа моите възможности", каза той.