0

К убрат Пулев претърпя загуба по точки с неединодушно съдийско решение от Дерек Чисора. В 12-рундов равностоен мач в лондонската „О2 Арена“ съдиите дадоха предпочитанията си за местния боксьор със 112:116, 116:112, 116:114 точки.

Така Чисора взе реванш за загубата си от българина през 2016 г. в Хамбург и сложи край на мечтите му да стигне отново до мач за световната титла.

Българският боксьор излезе на ринга на песента "Притури се планина" и първоначално беше освиркан от зрителите в зала "О2 арена", но после започнаха да се чуват и аплодисменти. Британският му съперник пък бе избрал песента на Елвис Пресли "Always on my mind" за свой съпровод.

Очаквано още в първите секунди двамата прибегнаха до клинчове и удари в тила и в тялото, създавайки отрано много работа за рефера на ринга. Британецът търсеше видимо близката дистанция, което бе противоположно на желаното развитие за Кобрата. Чисора вкара няколко добри леви прави и опита безуспешно някои десни крошета, но караше Пулев да пропуска с любимия си подход чрез водещата ръка и сякаш направи достатъчно, за да убеди съдиите в превъзходството си за първите 3 минути.

Във втория рунд Пулев бе по-активният. В първата част на рунд Чисора изглеждаше отчайващо физически, но в края се посъвзе и създаде няколко опасности за Кобрата. Българинът от своя страна вкара и десния си крос в дейстиве на няколко пъти, като дори съдията понесе лек удар с лакът в суматохата.

В третия рунд Кобрата тръгна напред и притисна опонента си за кратко до въжетата, а после двамата се преместиха в средата на ринга и Кубрат беше по-активен с левите прави. Двамата се впуснаха в размени на единични удари със спорадичен успех, като Пулев няколко пъти подсказваше на рефера, че е нараняван неправомерно. Рундът премина в доста клинчове и нечисти удари, а накрая на Кобрата му беше направена забележка за "мръсните" игри, въпреки че не само той ги прилагаше.

Getty.com

Още с първите секунди на рунд №4 британският боксьор се подпря на тялото на Пулев. Чисора отново търсеше удари с огромен размах на ръцете, което даваше възможност за лесни атаки на Кубрат. Опитите му за комбинации обаче  не се получаваха особено успешно в целия рунд.

В петия рунд се забелязваше спад в скоростта на движенията на британеца, но той не спираше да върви напред и да прави ескиважи, с които да се опази от ръцете на Кобрата.

Рунд №6 започна с атаки на Чисора, а впоследствие съдията предупреди и двамата бойци устно. В средата на рунда британецът пласира няколко точни попадения, с които разколеба Пулев и вдигна публиката духом. В последните секунди българинът нанесе едно ляво кроше в тялото, но на почивката се нуждаеше от третиране на подутина над лявото око.

Седмият рунд беше най-добрият рунд за Чисора. Британецът нанесе много тежки попадения в течение на трите минути и отвори сериозна аркада до окото на Кобрата, който отново имаше своите реплики към съдията.

В осмия рунд клинчовете отново заемаха основната част от времето, но все пак Пулев успя да респектира с някои леви прави и опити за допълнителни десни крошета. Той успя да разклати Чисора с десен ъперкът и да го държи до въжетата, но този път гонгът се намеси в подходящ момент, за да съхрани здравето на британеца.

В деветия рунд след тежка размяна на удари и двамата боксьори се разклатиха взаимно. Кобрата приклекна, докато Чисора залиташе. Към края на рунда нещата се поуспокоиха. Кобрата демонстрира, че има здрава брадичка и пое силните попадения на Дерек Чисора.

В десетия рунд Чисора пак започна с успешно дясно кроше и започна да опитва леви прави, но със същите такива прийоми Кубрат се постара да изтласка противника до въжетата. В този момент реферът заяви, че ще отнеме точка на българина, ако не спре с непозволените удари. Веждата над дясното око на българина кървеше и вероятно му пречеше да вижда добре, но това не го спираше да търси завършващия удар. И двамата си размениха по един десен прав след края на рунда.

Рунд №11 бе много добър рунд за Пулев, който вкара няколко попадения с голяма тежест. Започнаха да работят добре и комбинациите за българина, но веждата над дясното око на българина продължаваше силно да кърви и да му пречи да вижда добре.

Последният, 12-и рунд беше завършекът на един страхотен мач. И двамата боксьори показаха издръжливост, невероятен хъс и желание за победа. Чисора залягаше на въжетата и чакаше за контраатака. Именно при една такава ситуация британецът направи много силна серия, с която си гарантира спечелването на рунда с мощна серия от удари в тялото на Кобрата.

Това е трета загуби на професионалния ринг за Кубрат, който има и 29 победи, 14 от които постигнати с нокаут.

Само преди два месеца – на 14 май в САЩ, Кобрата победи с единодушно съдийско решение американеца Джери Форест и записа успех след поражението от Антъни Джошуа на 12 декември 2020-а в единствения си предишен двубой в английската столица.

Чисора записа 33-а победа (23 с нокаут), като има и 12 поражения. Той бе в серия от три загуби - две от Джоузеф Паркър на 1 май 2021-ва и 18 декември същата година, а преди това отстъпи с решение на Олександър Усик на 31 октомври 2020-а. 

Последната му победа бе над винаги опасния Дейвид Прайс през октомври 2019-а, а преди това е записал успехи над Артур Шпилка и Сенад Гаши.