0

Ж енският национален отбор по волейбол на България завърши участието си на европейското първенство. Тимът ни, воден от Лоренцо Мичели, загуби от Нидерландия с 0:3 (11:25, 13:25, 19:25) в мач от 1/4-финалите, който се игра във Флоренция.

Макар че отпадат от Евроволей 2023, „лъвиците“ се представиха повече от достойно, завършвайки сред осемте най-добри тима на Стария континент. Те не изпълниха предварително поставените цели, но показаха стъпка напред в своето развитие, след като на предишното първенство не успяха да прескочат 1/8-финалите.

Присъствието им в Топ 8 доведе и до класиране директно за следващото европейското през 2026 година, след като по-рано през годината тимът ни запази и мястото си в Лигата на нациите.

Нидерландия се класира за финалната четворка на първенството, която ще се играе в Брюксел (Белгия).

Двубоят показа разликата за момента между родния тим и един от претендентите за медали. През целия мач нашите не успяха да поставят нито за момент съперника под напрежение. Едва в третата част тимът ни показа, че има повече възможности, но и тук силите ни стигнаха само до отбелязването на 19 точки.

Най-резултатна за България стана Радостина Маринова с 10 точки, а Елена Бечева добави още 7. 

За Нидерландия със 17 точки се отличи Джулиет Лохиус.