0

К акто всяка година, известното списание за икономика и финанси Forbes публикува класацията на най-богатите и най-добре платени мъже и жени на планетата. 

На 8 март, Международния ден на жената, изданието припомня и кои са спортистките, спечелили най-много през 2022 г.

В челната десетка са влезли четири нови имена  спрямо класацията за 2021 г., а на единадесета позиция е Кандис Паркър (7,2 милиона долара през 2002 г.), баскетболистка на Чикаго Скай.

Номер 1

Наоми Осака - тенисистка (51,1 милиона долара)

Най-добре платената спортистка за 2022 г. според Forbes е японката Наоми Осака. Въпреки последните две трудни години, от спортна и психическа гледна точка, тенисистката е символ и идол за много хора и дължи голяма част от приходите си на спонсорство и партньорство с важна марка.

Номер 2

Серина Уилямс - тенисистка ($41,3 милиона)

Серина Уилямс обяви, че приключва професионалната си кариера, но ще остане в историята като една от най-добрите тенисистки на всички времена. Освен титли, през цялата си кариера Серина е натрупала богатство от над 260 милиона долара. 

Номер 3

Айлийн Гу - скиорка ($20,1 милиона)

За първи път в челната десетка скиорката свободен стил Айлин Гу скача директно на трето място в класацията на най-високоплатените спортистки за миналата година. 

За нея 2022 г. беше незабравима година благодарение на трите спечелени медала на Олимпийските игри в Пекин: два златни (биг еър и халфпайп) и един сребърен (слоупстайл).

Номер 4

Ема Радукану - тенисистка ($18,7 милиона)

2022 г. не беше добра година за Ема Радукану, която падна до 76-та позиция в ранглистата на WTA. 

Въпреки това, младата тенисистка е смятана за една от най-добрите на корта с огромен потенциал.

Ема Радукану всъщност е единствената тенисистка, печелила US Open (2021), започвайки от квалификациите.

Номер 5

Ига Швьонтек - тенисистка ($14,6 милиона)

Ново име в челната десетка: полякинята Ига Швьонтек. Родената през 2001 г. тенисистка е номер едно в ранглистата на WTA, благодарение на престижните победи на Ролан Гарос и US Open.

Номер 6

Винъс Уилямс - тенисистка ($12,1 милиона)

Тя обяви, че ще участва в следващото издание на Australian Open: Винъс Уилямс не възнамерява да спре и продължава да бъде част от десетката на най-добре платените спортистки в света. 

За разлика от сестра си Серина, Винъс каза, че няма абсолютно никакво намерение да мисли за пенсиониране.

Номер 7

Коко Гоф - тенисистка (11,1 милиона долара)

Първата нова фигура в ранглистата за 2022 г., Коко Гоф е новата надежда на американския женски тенис. 

Родена през 2004 г., Коко вече има две титли на WTA на сингъл. За първи път през 2022 г. тя  спечели финал на турнир от Големия шлем и по-точно на Ролан Гарос.

Номер 8

Симон Байлс - гимнастичка ($10 милиона)

Голяма част от приходите на младата американска гимнастичка идват от спонсорство. 

Симон Байлс е кралицата на спортната гимнастика с 4 олимпийски златни медала (всички в Рио де Жанейро през 2016 г.), едно олимпийско сребро (Токио 2020) и два бронза (Рио 2016 и Токио 2020).

Номер 9

Джесика Пегула, тенисистка  ($7,16 милиона)

Американската тенисистка през 2022 г. постигна най-добрите си резултати в турнири от Големия шлем: четвъртфинали на Australian Open, Roland Garros, US Open и трети кръг на Уимбълдън. 

Освен това през октомври 2022 г. Джесика Пегула постигна най-доброто си класиране, заемайки трето място в ранглистата на WTA.

Номер 10

Майнджи Ли, голф ($7,3 милиона)

Челната десетка завършва с Майнджи Ли, голфърка, родена в Пърт, Австралия, през 1996 г. През 2022 г. Тя триумфира на US Women Open, второто голямо първенство в кариерата й.