0

Д вете най-опитни състезателки в националния отбор на България по бокс - Станимира Петрова и Светлана Каменова, както и Аслъхан Мехмедова и Златислава Чуканова, се класираха за полуфиналите на турнира купа "Странджа", с което си осигуриха минимум бронзови медали от надпреварата.

В категория до 54 килограма бившата световна шампионка Петрова преодоля Енхжаргал Мунгунцецег от Монголия. Българката постигна победа с единодушно съдийско решение, но в първия и третия рунд срещна сериозна съпротива от азиатката, която си позволи и доста нечисти прийоми. Във втория рунд обаче шампионката от последните Европейски игри бе най-категорична, а предупреждението, което отправи съдията на ринга към Мунгунцецег не остави шансове на монголката.

На полуфиналите Петрова ще срещне сръбкинята Сара Чиркович.

До финалната четворка след победа над представителка на Сърбия достигна и Светлана Каменова. В категория до 57 килограма носителката на купа "Странджа" за 2022 година се наложи над Анджела Бранкович с 4:1 съдийски гласа, след като срещна сериозна съпротива.

Бранкович започна по-добре мача и убеди и петимата съдии край ринга, че заслужава предимството в първия рунд. Това обаче явно ядоса Каменова и още от първите секунди на втория рунд българката се хвърли в яростно нападение. Бранкович не беше готова за такъв бой и още след втория рунд българката имаше предимство в две от съдийските карти, а в други две имаше равенство. Във финалните три минути на двубоя Каменова отново бе по-добра и стигна до заслужена победа.

На полуфиналите бронзовата медалистка от последното световно първенство ще играе с Хумор Мамаджонова от Узбекистан.

Място в топ 4 намери и Аслъхан Мехмедова. В категория до 60 килограма тя победи Ана Старовойтова от Литва. Мехмедова бе най-убедителна сред всички българки през деня и спечели и трите рунда на срещата с пълно съдийско единодушие, което ѝ осигури и резултат от 5:0.

По този начин България вече има четири сигурни медала от купа "Странджа", след като по-рано днес до полуфиналите при 50-килограмовите се класира и Златислава Чуканова.
Чуканова откри програмата днес с отлично изигран мач срещу Айлин Гонсалес от Гватемала. Българката демонстрира майсторство и класа срещу много агресивната и напориста представителка на централноамериканската страна и заслужено спечели с 5:0 гласа.
В събота, 10 февруари, Чуканова ще се изправи срещу Зарин Нихат от Индия за място на финала.
Другата българка в категорията Венелина Поптолева отстъпи в равностоен мач на боксьорката на Узбекистан Сабина Бобокулова. 

По-късно днес при мъжете още двама българи ще се бият за класиране на полуфинал. В категория до 92 килограма Кристиян Димитров ще срещне Вагкан Наницанян от Гърция, докато при най-тежките Йордан Морехон ще има за съперник Алгирдас Баниулис от Литва.