0

С лед Европейското първенство по лека атлетика на закрито в Истанбул в началото на март 2023 г. Европейската атлетика (ЕА) обяви, че дарява общо 20 000 евро на Агенцията за управление на бедствия на правителството на Турция (AFAD) в подкрепа на пострадалите от земетресението в страната.

След опустошителните земетресения, които удариха Турция миналия месец, ЕА обяви, че ще дари 1 евро за всеки продаден билет за Шампионата от 7 февруари насам.

Общо повече от 12,5 милиона зрители в 30 държави са гледали по телевизията отразяването на първенството в зала "Атакьой". 

Това ще остане в историята, като най-великото състезание по петобой на всички времена, като Нафи Тиам и Адриана Сулек подобриха предишния световен рекорд. Имаше и приятна за публиката изненада от победата наТугба Данъшмаз (Турция), която спечели тройния скок при жените с национален рекорд.

Феновете от цяла Европа се присъединиха към ЕА, като в пиковите часове аудиторията в Обединеното кралство надхвърли един милион в събота и неделя, а аудиториите в Унгария нараснаха с 12 процента, имаше и 90 процента ръст на тв.аудиторията в Италия, а покритието в последния ден на SVT в Швеция спечели 40 процента от пазарен дял.

В социалните мрежи Европейската атлетика спечели почти 50 000 последователи във всички платформи, с над 38 милиона гледания в социалните медии, включително над 7милиона само в YouTube. Триумфът на Кийли Ходгисън на 800 метра беше най-гледан видеоклип в YouTube, докато моментът на спечелване на златен медал на Данъшмаз беше най-добре представилият клип на ЕА с над 1,8 милиона гледания!


Президентът на Европейската лека атлетика Добромир Карамаринов каза: „Въпреки че състезанието беше изключително – и беше особено трогателно да видим триумфът на Тугба Данъшмаз от Турция да спечели златото – това първенство се проведе по-малко от месец след ужасните земетресения, които удариха страната.

„Благодарни сме, че успяхме да проведем такова изключително издание на шампионата в сянката на тези събития и трябва да благодаря на местния организационен комитет на Истанбул 2023 и на Турската федерация по лека атлетика за техните фантастични усилия при такива обстоятелства.

„Важно е ние като атлетическо семейство да покажем нашата подкрепа за всички, които бяха засегнати от земетресенията и че нашият спорт може да даде известна надежда в трудни времена.“

Следващото Европейско първенство по лека атлетика в зала ще се проведе в Апелдорн, Холандия, от 6-9 март 2025 г.

Ако искате да помогнете финансово, Европейската атлетика силно препоръчва да правите дарения директно чрез призната и уважавана организация като AFAD.