0

Президентът на Световната атлетика лорд Себастиан Коу обяви в Будапеща дарение на тренировъчно оборудване за украински атлети и отново изрази похвали за участниците от страната на шампионата в унгарската столица.

Украйна е представена от отбор от 29 атлети в Будапеща, а нейната олимпийска шампионка по седмобой от Пекин 2008 Наталия Добринска си осигури място в Съвета на Световната атлетика по време на конгреса миналата седмица.

Коу обяви, че новото оборудване е предназначено да замени тези елементи, унищожени по време на ракетни атаки и да позволи на спортистите да продължат да тренират по време на продължаващата руска инвазия.

Стълбовете и постелки за скок с прътове за овчарски скок са сред оборудването, осигурено от фонд на стойност $190 000 (£150 000/€175 000), създаден от Световната атлетика и нейното благотворително подразделение Международната атлетическа фондация, членове на Асоциацията на Диамантената лига. 

Парите също са използвани за частично финансиране на тренировъчен лагер преди Световното първенство в Банска Бистрица в Словакия и за пътуване и настаняване на спортисти извън квотата и длъжностни лица на събития от Световните серии по лека атлетика.

„Тази година чухме молбата ви за предоставяне на лекоатлетическо оборудване, унищожено от войната, и подкрепа за обучение в летен лагер и подготовка за Будапеща“, каза Коу.

Заедно с Коу на представянето на дарението в Будапеща бе и президентът на Европейската атлетика и член на Съвета на Световната Добромир Карамаринов. Именно по негова идея преди година Европейската атлетика първа помогна на украинските атлети, като им спонсорира подготовка в България за шампионата на Стария континент в Мюнхен.