0

П илотът на Макларън Оскар Пиастри от Австралия спечели Гран при на Азербайджан във Формула 1 по улиците на Баку. Втори остана Шарл Льоклер (Монако, Ферари), а на трета позиция завърши британецът Джордж Ръсел с Мерцедес. 

Обиколка преди края в борба за третото място Карлос Сайнс (Испания, Ферари) и Серхио Перес (Мексико, Ред Бул) се удариха. Ландо Норис (Великобритания, Макларън), започнал от 15-о място, финишира четвърти, като изпревари световния шампион Макс Верстапен (Нидерландия, Ред Бул), останал пети.

На старта започналият от първа позиция Шарл Льоклер удържа атаката на австралиеца Оскар Пиастри с Макларън и влезе първи в завоя, докато двата болида на Ред Бул - Серхио Перес и Макс Верстапен спечелиха по една позиция.  

Още в началото на състезанието седемкратният световен шампион Люис Хамилтън (Великобритания) с Мерцедес премина 100 000 км в кариерата си по пистите на Формула 1.  

В 11-ата обиколка аржентинският пилот на Уилямс Франко Колапинто пръв от Топ 10 влезе в бокса за смяна на гумите, като си сложи твърди със стратегията да не спира повече до края.  

В 13-ата обиколка и шампионът Верстапен влезе в бокса, за да сложи твърди гуми на своя Ред Бул.

Четири обиколки по-късно Шарл Льоклер също спря за смяна на гуми, като временно на първа позиция излезе испанският му съотборник във Ферари Карлос Сайнс. Това обаче бе съвсем за кратко заради влизането и на испанеца в бокса.

В 38-ата обиколка Ландо Норис най-после също влезе в бокса и излезе от нето на седмо място - непосредствено зад конкурента си Макс Верстапен. Британецът постоянно топеше аванса на нидерландеца, който бе 10 секунди в началото, но бързо падна до три секунди.

Борбата за първо място бе жестока, като Льоклер постоянно правеше опити да изпревари Пиастри. В последните обиколки монегаскът загуби скорост и изостана от борбата за първото място, като мексиканецът Перес, който се движеше трети, се приближи повече до него, отколкото той до Пиастри.

Две завъртания преди края Ландо Норис изпревари Верстапен на права отсечка, което си беше явна демонстрация на по-добрата кола на Макларън.

В предпоследната обиколка на състезанието Карлос Сайнс с Ферари изпревари Перес за третата позиция, но след това мексиканският пилот се заби в болида му и двете коли се удариха в предпазната стена и приключиха участието си.

На пистата се появи кола за сигурност и в последната обиколка пилотите завършиха по реда си, като Оскар Пиастри спечели състезанието пред Шарл Льоклер и Джордж Ръсел, които завършиха на подиума. Ландо Норис финишира четвърти пред Макс Верстапен.

В зоната на точките завършиха още шестият Фернандо Алонсо (Испания, Астън Мартин), седмият Александър Албън (Тайланд, Уилямс), осмият Франко Колапинто (Аржентина, Уилямс), деветият Люис Хамилтън (Великобритания, Мерцедес) и десетият Оливър Бирмън (Великобритания, Ферари).

Източник БТА