0

А встрийката Щефани Фениер спечели спускането от Световната купа по ски алпийски дисциплини при жените в италианския курорт Кортина д'Ампецо.

Състезанието бе много оспорвано, тъй като първите девет финишираха в рамките на 0.99 секунди, но то ще се запомни най-вече с падането на Микаела Шифрин. 

Американката, която преди дни записа своята победа номер 95 за Световната купа, не успя да се справи с една неравност по пистата и излетя в предпазните мрежи. 

След като остана няколко минути на земята, петкратната носителка на Световната купа се изправи, но видимо изпитваше сериозни болки в лявото коляно. 

Микаела Шифрин се озова в мрежите след около двадесет секунди каране. Състезанието беше прекъснато за дълго време, за да може да бъде оказана помощ на американката, която постигна 95-ата си победа в Купата в Ясна през уикенда. 

Само преди две седмици Александър Килде, гаджето на американската суперзвезда, падна тежко в спускането във Венген. Норвежецът бе с дълбока рана на десния прасец и изкълчено рамо. 

Самата Шифрин отиде до болничното му легло, за да го подкрепи. 

В Кортина преди нея отпадна австрийската Нуфер, след това и Федерика Бриньоне, без последствия, като италианката дори довърши спускането до финалната линия.

След нея паднаха и олимпийската шампионка Корин Сутер, а по-късно и Мишел Гизин и австрийката Айхер. 

Преди седмица в гигантския слалом получи разкъсани връзки Петра Вълхова, голямата съперничка на американката в техническите изпитания, и за нея сезонът приключи. 

За 30-годишната Фениер това е едва втора победа за Световната купа в кариерата и първа от спускането в Гармиш-Партенкирхен през 2019 година.

Австрийката стигна до успеха с време от 1:33.06 минути, а втора на 0.39 секунди от нея остана Лара Гут-Бехрами от Швейцария. 

В тройката място намериха още цели три състезателки, които дадоха равно време - с 0.71 секунди по-бавно от това на Фениер. 

Това са канадката Валери Грение, австрийката Кристина Агер и италианката София Годжа. 

Още една италианка - Лаура Пировано, допълни топ 6, като нейното изоставане от първото място бе 0.91 секунди.

В генералното класиране за Световната купа Шифрин остава далеч напред пред всички останали в класирането. Американката има 1209 точки, което е с 340 повече от втората Гут-Бехрами, която има 869. 

Трета с 802 точки е словачката Петра Влъхова.

В подреждането в спускането начело е Годжа с 290 точки, пред Фениер с 216 и Гут-Бехрами със 164.
В събота в Кортина предстои още едно спускане, а за неделя има насрочен супергигантски слалом.

Източник: БТА