0

И сторията за живота на Кристи Мартин е достойна за филмов сценарий. Първата жена в Залата на славата на бокса в Невада оцелява като по чудо, след като е намушкана и простреляна от своя съпруг и бивш треньор.

Кристи поема по своя път в бокса през 1986 година. Всичко започнало, когато нейна приятелка я предизвиква да се включи в женски бой. Тя приема и нокаутира три опонентки. Наградата ѝ в онзи ден била 300 долара. След победите решила да се пробва като състезател. Подписва договор с промоутър, който я праща при треньора Джим Мартин. От този момент животът ѝ се преобръща.

Целувка

Джим се срамувал от факта, че ще тренира жени, затова и нарежда на другите боксьори да потрошат от бой Кристи и така да я откажат. Но сметката му излязла крива. Тя устояла на пердаха и не се отказала. „Има желязна брадичка. Дори да я праснеш с чук в лицето, не помръдва и те гледа в очите, все едно нищо не е станало”, спомня си Джим.

Кристи била принудена да се бие без пари. Хонорарът ѝ при победа бил едва 60 долара, ако изобщо ги вземела. Но тя била боец и броят на победите с нокаут на нейната сметка непрекъснато растял.

Един ден се случва нещо необикновено. Отдала се на еуфорията след поредния успех, тя се хвърлила врата на треньора си. „Дори не разбрах какво стана, но го целунах”, спомня си 56-годишната Мартин, за чийто живот бе направен филм.

Кристи има предпочитания към своя пол, но държала в тайна от семейството си своята сексуална ориентация. Изненадващата близост с Джим преобръща всичко. Той е 25 години по-стар, по-възрастен е дори от баща ѝ. Купува ѝ обаче евтин пръстен и двамата се женят през 1991-ва.

Случайно

Три години по-късно тя подписва договор с легендарния промоутър Дон Кинг. Той е в основата на успешната кариера на Майк Тайсън, който е един от най-върлите ѝ фенове. „В началото, когато чух за нея, казах: „Я не се е*вайте с мен, това е жена“. После отидох на неин мач. Тя раздаваше страшни тупаници, а тълпата я обожаваше”, коментира Тайсън.

Getty Images

Мартин влиза в историята като първата жена, която излиза в подгряваща битка преди бой за световната титла – между Тайсън и Франк Бруно през 1996 г, който Железния печели с нокаут.

Кариерата на Мартин достига своя връх в началото на новия век, но в същото време личният ѝ живот се сривал с всеки следващ ден.

Тя искала да смени треньора си, но съпругът ѝ бил на друго мнение и го показал по време на тренировка, удряйки я жестоко. „Той ме нокаутира. За първи път в живота ми някой ме повали. Направи го съвсем целенасочено. После се опита да замаже ситуацията и каза, че било случайно, но аз знам как се удря, за да се прати някой в нокаут. Нямаше нищо случайно. Исках да го напусна и да живея свободно”.

През 2003-та Кристи излиза в мач срещу дъщерята на боксовата легенда Мохамед Али - Лайла. Мачът бил неравностоен, защото Лайла се боксира в по-горна категория, тя е много по-тежка от Кристи и я смазва от бой. Джим обаче искал мачът да продължи, за да бъде за урок на опърничавата му жена. Но тя не се предава. Остава на ринга цялата обляна в кръв. Публиката озверява от нехайството на треньора и заплашва да се разправи с него, ако мачът продължи. Той хвърля кърпата.

Развод

През следващите няколко години Джим и Кристи затъват в наркотиците. Те се друсат с кокаин дори по време на тренировки.

„Шмърках, без да свалям ръкавиците. Не можех, а и не исках да спра”.

Отношенията им се влошават и Кристи подава молба за развод. „Казах му: „Аз съм хомосексуалист, моля те, дай ми развод“. Дори съставих споразумение, че поемам всички разходи. Той ме удари и ми изби един зъб. Имаше кръв навсякъде”. Джим ѝ отказва и вместо това я принуждава да се качи отново на ринга, за да се бие.

През 2010 г. Кристи се свързва чрез Фейсбук със старата си любов Шери. Джим я заплашва, че ще я убие, ако си тръгне, но тя вече е претръпнала и го напуска. В отговор той публикува нейни голи снимки. „Това беше моето отмъщение”, казва бившият й съпруг.

Страшното обаче се случва на 23 ноември 2010 г. Между двамата избухва скандал, който прераства в бой и Джим наръгва Кристи с нож четири пъти.

„Просто ме остави да лежа на пода и си тръгна. Чувах как нещо бълбука в гърдите ми и усещах как белият ми дроб се пълни с кръв”.

Джим се връща в стаята да види дали е жива. „Моля те, не ме оставяй да умра. Направих грешка. Истината е, че те обичам”, нареждах аз. В един момент осъзнах, че той няма да ме остави жива и тогава събрах сили и му изкрещях: „Да го д*хаш. Цял живот си бил един л*йнян з*дник. За теб аз бях персонален банкомат, но пък ти за мен винаги си бил едно нищо”, разказва боксьорката. След тези думи Джим се обръща и я прострелва в гърдите със собствения ѝ пистолет. Оставя я да умре и отива да си вземе душ, но тя не се отказва и се бори за живота си. Успява да излезе от къщата и се добира до улицата, където случаен минувач вика линейка. Джим се опитва да избяга. Скрива се в изоставена къща, където го намира полицията с окървавения нож в ръка.

Куршум

По-малко от година след инцидента и още с куршум в гръбначния стълб, Кристи подновява тренировките. Завръща се на ринга, но лекарят край ринга прекратява мача. Оказва се, че се боксирала със счупена ръка и първоначално отказва да спре. През 2012 г. се връща за един последен път и отново губи. След това получава инсулт. С Шери се разделят, а тя се свързва с Холуейн, боксьорката, която обиждаше заради сексуалната й ориентация преди 10 години.

Сидни Суини ще се превъплъти в образа на боксьорката.

 Сидни Суини ще се превъплъти в образа на боксьорката.
Getty Images

През 2012 г. Джим получи присъда от 25 години затвор за опит за убийство. След още пет Кристи се жени за Холуейн. Двете живеят щастливо като семейство до ден днешен. През 2020 г. Кристи е приета в боксовата Зала на славата. Тя работи като промоутър, а животът й ще бъде разказан във филм. Главната роля в него е поверена на Сидни Суини. „Тренирах кикбокс от 12 до 19 години. Нямах търпение да се върна на ринга, за да променя тялото си за ролята. Историята на Кристи не е лека, тя е физически и емоционално натоварваща, но аз обичам да предизвиквам себе си“, казва актрисата.

Джак Фиг, The Sun