0

Г ерманецът Тобиас Нолде от отбора на "П&C Беноти" спечели първия етап от тазгодишната 69-а международна колоездачна обиколка на България.

Нолде преодоля 177-километровото трасе от София до Пловдив за неофициално време от 3:34:00 часа и облече жълтата фланелка на лидер в състезанието. Той беше най-бърз във финалните метри като изпревари с 2 секунди италианеца Франческо ди Феличе от "Галина Екотек Лукини" и с 3 секунди украинеца Кирило Царенко също от тима на "Галина Екотек Лукини".

Тримата атакуваха малко след Костенец на около 80 километра преди финала и не допуснаха да бъдат застигнати от основната група, в която също имаше доста разкъсвания. 

Първите преследвачи пристигнаха на около две минути след призьорите. Дениз Рюстемов от КК "Цар Симеон Пловдив" се представи най-добрe от българските състезатели в първия етап на 69-ата колоездачна Обиколка на България.

19-годишният Рюстемов преодоля 177-километровото трасе от София до Пловдив за 3:37.03 часа, като завърши с основната група на 18-о място в подреждането. 

Победител в първия етап с официално време 3:34.00 часа. стана Тобиас Нолде (Германия) от "П&С  Беноти", който облече и жълтата фланелка на лидер в надпреварата.

Официални резултати от първия етап:

  1. Тобиас Нолде (Германия)           - 3:34.00 часа

  2. Франческо ди Феличе (Италия) - със същото време

  3. Кирило Царенко (Украйна)        - на     6 секунди

  4. Димитър Йовановски (РСМ)      - на 3.03 минути 

  5. Патрик Стош (Полша)                 - със същото време

  6. Адам Карл (Унгария)                   - със същото време
- - -
18. Дениз Рюстемов (България)       - със същото време

Вторият етап утре е от Граф Игнатиево до Троян с дължина 106 километра. 

Рекорден награден фонд от 25 000 лева за обща дължина от 801 километра е подготвен от организаторите на 69-ата колоездачна обиколка на България. Сред участниците са националните отбори на България, Сърбия и Република Северна Македония. 

От клубните отбори най-впечатляващото име е това на американския проконтинентален Ново Нордиск, но много силни заявки дават и полските Востер и Мазовше, които участваха в Обиколката на Дания, както и от германския Пи енд Ес Беноти, който е лидер в Бундеслигата. Победителите в последните две издания на състезанието - полякът Патрик Стош (Востер) и германецът Имануел Щарк (Пи енд Ес Беноти) са сред заявените участници.