0

Канадският милиардер Майкъл Андлауер постигна споразумение за придобиване на акциите на клуба от НХЛ Отава Сенатърс, предадоха медиите в страната. 57-годишният бизнесмен от Торонто ще плати близо $1 млрд. , за да стане собственик на клуба, който е един от малкото в Лигата, който не е печелил никога купа "Стенли".

За да бъде финализирана, сделката трябва да бъде одобрена от собствениците на останалите 31 клуба в дивизията. Това обаче се очаква да бъде формална процедура, тъй като Андлауер е добре познат на останалите мажоритарни собственици. Той е миноритарен акционер в Монреал Канейдиънс, където притежава дял от 10%, който обаче ще трябва да продаде. Освен това той държи и собствеността на отбора на Брантфорд Булдогс от Хокейната лига на Онтарио.

Едно от основните изисквания, които НХЛ имаше към кандидатите за нов собственик на Сенатърс, бе отборът да остане в Отава и да не бъде местен в друг град. Според вестник "Отава Сън" това е била причината за оттеглянето на бизнесмена от Торонто Стийв Апостолопулос, докато продуцентът от Лос Анджелис Нико Спаркс не е успял да намери нужните средства.

Предишният собственик на Отава Сенатърс бе Юджийн Мелник, който спаси клуба от фалит през 2003 година. Мелник обаче почина през март 2022 година, като така клубът остана в ръцете на дъщерите му Анна и Оливия, които към онзи момент все още учеха в университет и нямаха възможност да поемат управлението и издръжката на тима.