0

Е дмонд Назарян спечели трета титла за България на европейското първенство по борба в Загреб, след като триумфира по категоричен начин над молдовеца Виктор Чобану на финала в категория до 60 кг. Така националите вече са с три златни медала.

Назарян влезе в схватката много агресивно и донякъде изненада съперника си. Българският национал спечели първата точка с избутване от тепиха по-малко от 20 секунди след началото и добави още една по този начин още преди партера. В него Назарян довърши съперника с пренасяне и взе категорична преднина.

Двукратният европейски шампион спечели с категоричното 9:0 и вече гледа към световното първенство в Белград, което е и първа олимпийска квалификация.

На най-високото ниво в борбата трябва да вложиш всичко, което знаеш, заяви новият европейски шампион в категория до 60 кг Едмонд Назарян. Българският национал спечели трета титла за страната в Загреб след победа с рядко срещаното в класическия стил 13:0 срещу молдовеца Виктор Чобану.

Днешният съперник на Назарян е европейски шампион от 2019 и световен първенец от 2021. 

"Излязох да се боря с всичките си възможности и каквото стане – стане. Това е борба, нямах тактика. Знам, че той е класен борец и трябваше да вложа всичко, което знам. Излязох и ми се получи. Гледал съм го като малък и знам, че той прави неочаквани хватки. Имах усет да затворя борбата и да не му бъде лесно", заяви Назарян за БТА след схватката.

"Това нямаше да се случи без треньора ми, без близките и приятелите, без родителите. Няма как да продължавам без всички, които ме подкрепят".

Следващото предизвикателство пред българина е класиране на Олимпиадата в Париж. Първата квалификация са световните финали в Белград тази есен и Назарян е уверен, че има сили да спечели квота още тогава.

"Разбира се, че имам сили. Готвим се усилено с треньора и ще дам всичко от себе си, за да завоювам квотата". 

Треньор на Назарян е Емил Иванов, който познава добре върха с двете си световни титли. Той заяви, че е впечатлен от прогреса на 21-годишния борец.

"През тази година и половина наблюдавах непрекъснато израстване в него и промяна в начина му на водене на срещите. Това е много положително. Борбата е динамичен спорт и конкуренцията е огромна, тъй като това е олимпийска категория. Всичко това е резултат от неговата подготовка и от мотивацията", заяви той.

Кирил Милов добави още едно сребро към актива на българските национали по борба на европейското първенство в Загреб, след като отстъпи на шесткратния шампион Артур Алексанян на финала на категория до 97 кг класически стил. Така България приключва турнира с три златни, три сребърни и седем бронзови медала за сбор от десет отличия.

Милов бе перфектен до финала и не изгуби нито една точка, а в битка за златото се изправи срещу арменеца Алексанян. Българският национал атакува от първата секунда и успя да стигне бързо до събаряне на съперника, за което получи две точки от съдията на тепиха. Арменският щаб обаче поиска преглед, след който бе отсъдено нарушение на Милов и точките бяха отнети.

В схватката последва партер за Алексанян, който успя да пренесе Милов два пъти за 5:0. Това бе крайният резултат в първата част, а във втората българинът също получи възможност да атакува от партер. Той обаче не стигна до повече точки и в крайна сметка спечели сребърното отличие при резултат 1:5.

"Успях да взема две точки в началото, но ги отмениха заради нарушение. Започнахме отначало и ме свалиха от партер, въпреки че бях активен. Там допуснах грешка, а той е отличен борец и срещу него точки се връщат много трудно. Все по-близо съм до победа и дай Боже да го надвия на Олимпиадата. Преди това обаче имаме световно първенство, което е и квалификация", заяви Милов.

По-рано днес Едмонд Назарян спечели злато в категория до 60 кг, след като победи на финала молдовеца Виктор Чобану с категоричното 13:0. За класическия стил бронзови отличия извоюваха още Абу-Муслим Амаев на 63 кг и Семьон Новиков на 87 кг.

Източник: БТА