0

Р адослав Росенов донесе на България първа титла от европейското първенство по бокс за мъже и жени до 23 години в София.

Във финала в категория до 60 килограма в столичната зала "София" 20-годишният българин надигра арменеца Артур Сахакян с пълно съдийско единодушие. 

Европейският вицешампион при мъжете от тази година Росенов и неговият съперник Сахакян започнаха мача предпазливо и в първия рунд нито един от тях не успя да вземе категорично предимство. Все пак след първите три минути игра българинът имаше аванс от 3:2 гласа. Във втория рунд Росенов показа много по-активна и разнообразна игра и принуди съперника си непрекъснато да бъде догонващ на ринга. Това бе оценено от петимата арбитри край въжетата и четирима от тях дадоха предпочитанието си за Росенов.

В заключителната част на мача Сахакян опита да направи обрат, но това даде още повече шансове на Росенов, който напълно убеди съдиите, че заслужава титлата.

Така Росенов защити европейската титла, която спечели в Будва, Черна гора, през миналата година. Тогава обаче шампионатът бе за боксьори до 22-годишна възраст.

По-късно в неделя Уилиам Чолов стана сребърен медалист на европейското първенство по бокс за мъже и жени до 23 години в столичната зала "София", като във финала в категория до 75 килограма нашият отстъпи с 1:4 гласа на Джамал Кулиев от Украйна.

Още от първите секунди на срещата Чолов и Кулиев се хвърлиха смело в атаки, което доведе до много на брой точни попадения и от двете страни. 

С изключение на съдията от Франция обаче четиримата останали арбитри край ринга дадоха предимство на украинеца след първия рунд. 

Във втората част на мача играта стана по-изчаквателна, което даде допълнително предимство на Кулиев и изправи Чолов до стената. 

В решителния трети рунд Чолов потърси нокаутиращия удар, който да му донесе успеха, но силите му стигнаха само да отвори аркада над дясната вежда на съперника си и да вземе рунда с 3:2 гласа.

За България това бе трето отличие от шампионата и първо сребро след златото на Радослав Росенов днес и бронза от четвъртък на Румен Руменов при 67-килограмовите.

Източник: БТА