0

Б ългарските олимпийски шампионки по художествена гимнастика от Токио 2020 стартираха инициативата „Предизвикай себе си - учи от най-добрите в художествената гимнастика“ от Велико Търново. 

„Целта е да привлечем повече млади хора да се занимават с масов спорт, както и да покажем основни умения на децата, които искат да се занимават професионално с художествена гимнастика“, каза пред журналисти Невяна Владинова, вицепрезидент на Българската федерация по художествена гимнастика.

През следващите 12 месеца „златните момичета“ на българската художествена гимнастика ще организират майсторски класове в общо осем града у нас и по света. На 17 февруари ще се състои първият майсторски клас във Велико Търново в залата по художествена гимнастика на стадион „Ивайло“. Другите три града у нас, където звездните гимнастички ще се срещнат с млади хора и ще предадат своите умения са Пазарджик, Бургас и Сандански. 

Заради своята световна популярност те са получили покани за организиране на майсторски класове в Берлин, Монпелие, Барселона и Солун. „Интересът е много голям, до момента в Солун желаещите да участват в предизвикателството са над 300, толкова са и в Барселона“, посочи Владинова.

Генералната идея на инициативата е децата от малки да се запалят по спорта, подчерта  Симона Дянкова и допълни, че за участие в класовете няма възрастови ограничения, въпреки че нормалното влизане на децата в залите по художествена гимнастика е, когато са на възраст между четири и пет години. Тогава те научават основните движения, а нашата мисия е да ги вдъхновяваме да продължат да се занимават с този спорт, подчерта тя. 

„В тази инициатива и ние самите предизвикваме себе си чрез разработеното мобилно приложение, което има състезателен и забавен характер“, каза Стефани Кирякова. В приложението главните действащи лица, като обучители, са петте български шампионки от олимпиадата в Токио. Приложението стартира днес и е достъпно за всички. По думите й след всеки голям успех на българските състезателки по художествена гимнастика, интересът към този спорт се увеличава. 
У нас към момента има над 70 клуба по художествена гимнастика, като всяка година се създават поне шест нови, допълни тя. 
„Велико Търново има големи традиции в този спорт, затова избрахме стартът на проекта да започне днес, тук със среща с клубовете“, отбеляза Невяна Владинова. Финансирането е със средства от Европейския съюз на стойност 280 хиляди евро.

Разработваме силни нови програми за участието на Летните олимпийски игри в Париж, покрили сме и всички квоти, каза Владинова. Тя изрази надежда психиката на българските състезателки да бъде силна, защото конкуренцията, която се задава е голяма и борбата за олимпийското злато ще бъде оспорвана.