0

З а предложение към Нургюл Салимова да се състезава за Азербайджан се притеснява треньорът на нашата талантлива шахматистка Живко Жеков. В изказване пред NOVA той изтъкна, че ако подобна изгодна оферта от друга държава дойде, той няма да убеждава Нургюл да я отхвърли.

„Ако от друга държава дойде оферта, например от Азербайджан, за което аз силно се притеснявам и имам съмнение, или пък от Турция – там офертата ще бъде примамлива, и аз, който считам себе си за патриот, няма да й кажа “Недей да я приемаш”, подчерта Жеков.

Самата Нургюл посочи, че е била мотивирана от подкрепата от България, но също от Азербайджан и Турция.

"Много хора от България, Азербайджан и Турция ме подкрепяха през цялото време. Така че съм много щастлива да видя, че хората наистина харесват как играя шах и се наслаждават на играта ми“, каза тя след финала.
Треньорът й Жеков припомни: „Със сигурност не познавам друг български шахматист, който да е развял толкова много българския трибагреник и като облекло и като знаме.“

Но заради организационния батак в българския шахмат, Нургюл не може да очаква премии и финансиране от завършилата Световна купа.

"Понеже е купа, а не шампионат, не се дават премии, не се финансира, не се отчита като достижение на състезателя от съответната федерация. Абсурдите на нормативната уредба са безкрайни", заяви треньорът на Нургюл. 

Какво казаха Нургюл и Жеков - във видеото