0

Д атчанинът Йонас Вингегор от отбора на Йъмбо-Висма записа съкрушителна победа в 16-ия етап от Обиколката на Франция, с която капарира втората си поредна титла в най-престижното колоездачно състезание в света.

26-годишният Вингегор бе без никаква конкуренция в индивидуалния етап по часовник - 22,4 километра от Паси до Комблю. Той измина дистанцията за 32 минути и 36 секунди и изпревари с 1:38 минути основния си конкурент Тадей Погачар от състава на Обединените арабски емирства. Словенецът, който е двукратен шампион в Тура, не се справи никак лошо по дистанцията и бе на броени метри от това да застигне стартиралия две минути преди него Карлос Родригес Кано (Испания/Инеос), но просто не бе в състояние да се противопостави на датчанина.

Третото място в днешния етап на 2:51 минути остана за белгийския съотборник на Вингегор Ваут ван Аерт.

Така пет етапа преди края на Обиколката на Франция Вингегор води в генералното класиране с 1:48 минути пред втория Погачар - разлика, която към момента изглежда напълно непреодолима. Трети в класирането за "жълтата фланелка" излезе британецът Адам Йейтс (ОАЕ), който обаче е на 8:52 минути от лидера.

В класирането при спринтьорите носител на "зеленото трико" е белгиецът Яспер Филипсен (Алпецин-Декьонинк) с 323 точки, а при катерачи "бялото трико на червени точки" остава на гърба на италианеца Джулио Чиконе (Лидл-Трек) с 63 точки.

Обиколката на Франция продължава в сряда със 17-ия етап, който ще премине през няколко алпийски височини. Стартът е в Сен-Жерве Мон-Блан, а финалът е в ски курорта Куршевел, пише БТА