0

И талианката Федерика Бриньоне спечели скъсеното като трасе и ветровито състезание в дисциплината Супер Г от Световната купа по ски-алпийски дисциплини при жените в Санкт Мориц. 
Състезанието беше белязано от тежкото падане на швейцарката Лара Гут-Бехрами, победителка в събота на същата писта.
Швейцарката излезе от трасето в средата на пистата и приключи състезанието си бясно в мрежите. Отне й много време, за да стане и да се върне в зоната на финала под аплодисментите на публиката. В крайна сметка се оказа, че Гут-Бехрами е изпитала повече страх, отколкото да се притеснява от евентуална контузия.

Супер Г при алпийките в Санкт Мориц
ски алпийски жени ски алпийски жени ски алпийски жени
8

Организаторите дълго време се чудеха дали този супер-Г ще се проведе предвид силния вятър в Швейцария. Най-напред отложен, стартът беше даден в 11.15 часа. Заради урагана по високите части от пистата, трасето беше скъсено.
В този формат на състезанието и въпреки всички пориви на вятъра, които нарушиха състезанието, най-добре се представи Федерика Бриньоне. Нейното време е 57,81 секунди.
Така италианката подпечати първата си победа за сезона пред сънародничката си Елена Куртони (+0,11) и американката Микаела Шифрин (+0,43). Шифрин обаче затвърди позицията си на лидер в генералното класиране.
Победата днес бе 17-а за Световната купа в кариерата на Бриньоне, с което тя изпревари сънародничката си Дебора Компаньони и стана най-успешната италианка в историята на женските ски.


В генералното класиране води Шифрин с 525 точки, пред италианката София Годжа с 435 и Петра Влъхова (Словакия) с 340. Днешната победителка Бриньоне е на 5-о място с 232 точки.
Годжа води в подреждането за Малкия кристален глобус, където има 220 точки, пред Лара Гут със 180.