0

З вездата в алпийските ски при жените София Годжа претърпя зверско падане по време на днешния супергигантски слалом в Кортина д'Ампецо. 

Италианката загуби контрол над своите ски в една от по-бързите части на пистата „Олимпия дела Тофане“,  което я изхвърли във въздуха и тя направи едно превъртане преди да се приземи тежко.
След падането си Годжа остана да лежи на снега няколко минути, което сериозно притесни всички в белия керван. За щастие тя се изправи и успя да слезе до зоната на финала на собствен ход без нуждата от допълнителна асистенция от страна на медицинските екипи. 

По-късно обаче италианката бе забелязана да получава помощ, което поражда съмнения, че тя може да се е контузила сериозно по-малко от две седмици преди началото на олимпийските игри в Пекин. Още повече, че за нея това е второ тежко падане в рамките на осем дни, след това в спускане в Алтенмарк миналата събота. По информация на SkySport Italy Годжа е била откарана до Милано за ядрено магнитен резонанс на коляното, резултатите от който се очакват късно тази вечер.

Инцидентът помрачи настроението на италианците, които не успяха да се зарадват максимално на победата на друга своя алпийка - Елена Куртони. Тя донесе втора победа за страната си в Кортина, след като самата Годжа триумфира във вчерашното спускане. 

Днес Куртони бе с 0,09 секунди по-бърза от австрийката Тамара Типлер. Трета на 0,24 сек. зад Куртони се класира швейцарката Мишел Гизин, а петицата допълниха Федерика Бриньоне (Италия) и Корин Зутер (Швейцария). 
За Елена Куртони това бе първа победа в дисциплината Супер-Г. Предишният успех на 30-годишната италианката бе в първото спускане в Банско през 2020 година.

След отпадането си днес Годжа се смъкна до третата позиция в битката за малкия глобус в супергигантския слалом, като пред нея са сънародничките ѝ Бриньоне с 377 точки и Куртони с 348. Самата Годжа има актив от 332 точки, които ще гледа да увеличи следващата неделя в Гармиш-Партенкирхен, Германия, където ще се проведат последните стартове преди олимпийските игри в Пекин.

В генералното класиране за Световната купа начело с 981 точки остава американката Микаела Шифрин, която изненадващо се включи в днешното състезание и завърши на 16-а позиция, прибавяйки нови 15 точки към своя актив. Втора с 929 е действащата носителка на големия глобус Петра Влъхова (Словакия), която не участва в Кортина, а трета със 769 е Годжа.