0

Б ившата финалистка на „Уимбълдън“ Южени Бушар се оттегли от тазгодишното издание на турнира. Тя посочи като причина липсата на точки за световната ранглиста. Асоциацията на професионалните тенисисти (ATP) и Женската тенис асоциация (WTA) отказаха да дават точки, след като от „Уимбълдън“ забраниха участието на тенисисти от Русия и Беларус заради войната в Украйна.

28-годишната Бушар претърпя операция на дясното рамо миналия юни и планира завръщането си на корта след година отсъствие. Бившата №5 в света обясни защо е решила да не играе на „Уимбълдън“.

„Заради операцията мога да използвам ограничен брой участие в турнири със защитена ранглиста. Колкото и да обичам „Уимбълдън“ и колкото и тъжна да ме прави пропускането на турнира, няма смисъл да използвам подобно участие за турнир, в който не се дават точки за световната ранглиста. Трябва да избирам умно къде да играя със защитен ранкинг, за да мога да се върна там, където искам да съм“, написа Бушар в социалните мрежи.

Канадката игра финал на „Уимбълдън“ през 2014 г., когато се изкачи и до пето място в световната ранглиста, след като бе на полуфинал на Australian Open и на „Ролан Гарос“. Оттогава обаче тя получи няколко контузии и не може да се върне на същото ниво. 

„Продължавам да тренирам и да се възстановявам, ще се завърна в игра през лятото. Ще използвам участията си със защитен ранкинг за Us Open тази година и за Australian Open догодина“, допълни Бушар.