0

А рманд Дуплантис загря по възможно най-добрия начин за световното първенство по лека атлетика по-късно този месец, след като постави нов световен рекорд в овчарския скок на открито в турнира от Диамантената лига в Стокхолм. Шведът спечели състезанието още с успешния си опит на 5.83 м, но след това преодоля 5.93, 6.03. Впоследствие той се справи с 6.16 м от втория опит. Това е със сантиметър повече от досегашното върхово постижение на открито, поставено отново от Дуплантис в Рим през септември 2020. 

„Чувствам се доста добре, не мога да се оплача. Трудно ми е да го опиша, просто бях фокусиран да не сваля летвата. Веднъж след като я преминах, започнах да тичам като идиот. Това е времето, в което искам да съм в най-добра форма. Мисля, че определено съм във форма да спечеля световната титла и да направя нещо специално на световното в Юджийн“, каза Дуплантис. 

Мондо, както наричат скачача, държи и световния рекорд в зала с 6.20 м, като го постави на шампионата на планетата на закрито в Белград през март.