0

Ч аст от големите звезди в ските, начело с рекордьорката по победи в Световната купа Микаела Шифрин, както и други носители на Големия кристален глобус – Александър Омод Килде и Федерика Бриньоне, призоваха Международната федерация по ски (ФИС) да предприеме мерки заради климатичните промени.

Писмото, под което са се подписали близо 200 състезатели в ските и в сноуборда, бе пратено официално по време на световното първенство в Куршевел и Мерибел. Топлото време и липсата на сняг доведе до забавяне на сезона с близо месец. Това повлия и на подготовката на състезателите, тъй като става все по-трудно да се тренира на глетчерите в Европа. Състезания бяха отменяни или отлагани и през януари.

„Вече изпитваме ефектите от климатичните промени в ежедневието си и в професията. Трябват организирани действия. Наясно сме за настоящите усилия на ФИС, но смятаме, че те са недостатъчни. Това е най-важното състезание, нека го спечелим заедно”, казват състезателите.

Под писмото са се подписали и звезди в сноуборда и ски бягането. 

Специално в алпийските ски състезателите искат от ФИС да премести календара и вместо в края на октомври, състезанието да започват през късния ноември. Краят на сезона пък да се измести от средата на март до края на април. 

„Трябва да се приспособим към промените в сезоните“, пишат спортистите. Те искат и по-разумно разпределяне на състезанията, за да се намалят въглеродните емисии, като посочват, че през този сезон мъжете пътуваха два пъти от Европа до Северна Америка и обратно. 

„Състезанията в Бийвър Крийк през ноември и в Аспен през февруари са на 50 км едно от друго. Ако са едно след друго, ще спестим 1500 тона въглеродни емисии“, се казва още в писмото.