Б орислав Михайлов бе преизбран за президент на БФС след изключително напрегнати и оспорвани избори на извънредния конгрес, провел се в Зала 1 на НДК. На заседание, продължило над 10 часа, в гласуването Михайлов спечели битката със само 11 гласа повече от основния си претендент Димитър Бербатов. За победителя са гласували 241 делегати, за Бербатов - 230, а за Христо Порточанов – 8. Бюлетината на един от 480-те гласували делегати е невалидна, а трима от присъствалите в залата не са гласували.

Борислав Михайлов бе преизбран за президент на БФС след изключително напрегнати и оспорвани избори на извънредния конгрес, провел се в Зала 1 на НДК. На заседание, продължило над 10 часа, в гласуването Михайлов спечели битката със само 11 гласа повече от основния си претендент Димитър Бербатов. За победителя са гласували 241 делегати, за Бербатов - 230, а за Христо Порточанов – 8. Бюлетината на един от 480-те гласували делегати е невалидна, а трима от присъствалите в залата не са гласували.

Така Михайлов печели над 50% от гласовете още на първия тур, което автоматично го прави президент на съюза. Ако бе събрал

само един глас по-малко,

щеше да се стигне до втори тур и балотаж между него и Бербатов.

Още от сутринта страстите бяха нажежени до червено, след като около 200 фенове на ЦСКА се събраха на входа на НДК и освиркаха част от делегатите, като единствено Димитър Бербатов и членовете на екипа му Стилиян Петров и Мартин Петров бяха посрещнати с овации.

Напрежението се пренесе и в залата, където бяха регистрирани 483-ма делегати, а част от клубовете се оплакаха, че техни представители не са допуснати. Журналистите също нямаха достъп до случващото се в залата, а бяха принудени да наблюдават събитията на два екрана, но без звук. След сериозни дебати, надвиквания и спорове бяха избрани членове на изборната комисия. Самото гласуване продължи над два часа, като се извършваше в четири урни и пред всички делегати в залата. Процедурата бе под надзора и на представители на УЕФА и ФИФА.

Заради инфарктната разлика настанаха суматоха, като в крайна сметка Борислав Михайлов бе обявен за президент. От екипа на Бербатов протестираха бурно, защото според устава на БФС при този резултата следва да има балотаж, но претенциите им не бяха уважени и така се очаква нова съдебна сага за легитимноста на изборите.

"Разочаровани сме от факта, че 20 клуба от моя край не бяха допуснати по необясними причини. Според правилата трябваха 242 гласа, а те спечелиха с 241. Това питахме, опитахме се да обясним. Даже не разбрах какво ми отговори водещият на цялата шоупрограма. Ще оспорваме, пак ще има съд. Ще си търсим правата. Ние сме морални победители. Продължаваме да се борим и мисля, че скоро ще има нов конгрес. На журналистите не се даде да гледат, да слушат, хората от УЕФА и ФИФА наблюдаваха, не мога да се оплача от тях“, коментира разочарованият Бербо.

От лагера на победителите обаче бяха на мнение, че конгресът е

проведен честно и прозрачно,

като всички изисквания са спазени. „Пред погледа на цяла България, представителите на УЕФА и ФИФА, които казаха, че не са виждали по-прозрачен конгрес, още веднъж се доказа, че ръководството на БФС никога не е подценявало и манипулирало демократичния избор. Благодаря за оказаното доверие. Кампанията срещу мен беше целенасочена и тежка. Промяна ще има, вие сами ще се уверите. Ще работя с цялото си сърце през следващите 4 години за вас", заяви Борислав Михайлов.

Малко промени в състава на Изпълкома

Съставът на новия Изпълком на БФС няма да се различава много с досегашния, стана ясно след изборната победа на Борислав Михайлов. Президентът предложи на делегатите 17 имена за 14 места.

В него очаквано намират място досегашните вицепрезиденти Емил Костадинов, Йордан Лечков, Атанас Фурнаджиев и Михаил Касабов. Също така отново за футболни управници са предложени Камен Костадинов, Спас Русев, Кирил Домусчиев, Валентин Михов и др. Новите имена са бившият кмет на Велико Търново Даниел Панов, бившият футболист на „Левски“ Веселин Балевски, собственикът на „Локомотив“ (Сф) Иван Василев, изпълнителният директор на Национална спортна база Пламен Манолов, генералният секретар на ПФЛ Атанас Караиванов и бившият футболен съдия Стефан Апостолов.

Аут поради навършени години е президентът на „Славия“ Венцеслав Стефанов. Очаквано не бе поканен и Петър Величков, който е от щаба на претендента Димитър Бербатов. Третият отсъстващ е Панайот Рейзи.